Stäng fönster Malmö kn, BUNKEFLO 7:37 BUNKEFLO KYRKA

Kyrkomiljön
Bunkeflo kyrkby ligger i ett slättlandskap nära Vintrie i sydvästra Malmö. En dryg kilometer bort ligger Hyllie station och Malmös största utbyggnadsområde.

Bunkeflo socken bestod av Bunkeflo kyrkby, Vintrie by, Naffentorps by och Skumparp. De tre förstnämnda byarna har medeltida ursprung och är skriftligt belagda redan under 1200-talet. Adeln har ägt gårdar och gods i byarna. I byarna var bebyggelsen tätt samlad inom inhägnade bytomter. Utanför var åkermarken indelad i en mängd smala långa tegar. 1806 genomfördes enskiftet då jorden sammanfördes till
större enheter och gårdarna flyttades ut. I Bunkeflo fick prästgården och Stolpaberga gård ligga kvar medan övriga gårdar flyttades ut, dessa två gårdar finns fortfarande kvar. På 1880-talet byggdes järnväg mellan Malmö och Trelleborg och Vintrie fick station som fungerade mellan 1885-1971. Lilla Vintrie som utvecklades i mitten av 1800-talet och fick ett uppsving med järnvägen ligger några hundra meter söder om kyrkan. Den täta byn visar på befolkningsökningen under 1800-talet och på en stor grupp som hade inga eller små jordinnehav. Befolkningen arbetade dels i jordbruket och dels som arbetare i industrierna och kalkbrotten. Lilla Vintrie ligger inte inom den gamla Vintrie bytomt. Den nya gränsen mellan Bunkeflo och Lilla Vintrie som gjordes vid enskiftet är idag mycket synlig genom det vattenfyllda dike som går mellan mellan byarna. Numera kallas Lilla Vintrie enbart Vintrie.

Kyrkoanläggningen omges av fält och hästhagar. Landskapet är ett öppet platt slättlandskap med spridda gårdar. Marken är högklassig jordbruksmark. Kyrkogården delas av Vintrievägen och två skolbyggnader i tegel ligger på ömse sidor om vägen intill kyrkan. Skolan närmast kyrkan är byggd samma år som kyrkan. Före detta prästgården gränsar till kyrkogården i norr där Bunkeflo kyrkby ligger. Åt söder ligger dagens Vintrie som är kompletterad med ny bebyggelse i låg skala. Från kyrkogården ser man det storskaliga nybyggda området som är Malmös största utbyggnadsområde med Hyllie station, köpcentrat Emporia och Hyllie arena.

Anläggningen ligger inom Riksintresse för kustzon. Delar av gamla kyrkogården ligger inom fornlämning Bunkeflo 9:1 som utgör Bunkeflo medeltida bytomt.

Kyrkogården
Kyrkogården ligger på båda sidor om Vintrievägen. På västra sidan om vägen finns kyrkogården runt kyrkan från 1898, denna kyrkogård är inte aktiv. På östra sidan vägen finns den gamla kyrkogården där medeltidskyrkan låg. Denna har utvidgats 1911 och 1955. En minneslund invigdes 1991 och en askgravplats 2014.

Kyrkogården runt kyrkan är grässådd med enstaka buskar. Den är omgiven av en trädkrans av lind och en hagtornshäck. Längs västra sidan löper ett smidesräcke mot parkeringen. Gångarna runt kyrkan är belagda med singel. Denna kyrkogård används inte och innehåller inga gravar. Men äldre gravstenar flyttade från den rivna kyrkan ligger söder om kyrkan. Gamla kyrkogården omges mot norr och söder av en stenmur avtäckt med tegel, mot väster ett smidesstaket. I muren mot norr finns en grind som ledde till prästgården. En trädkrans av lind och kastanj går runt kyrkogården. En central mittgång genom kyrkogården går rakt mot kyrkans ingång. De singeltäckta gravarna är omgärdade av buxbom, ett tiotal gravar istället av
smidesräcke. Stenarna är äldre högresta stenar i form av pilastrar och avbrutna kolonner blandat med låga horisontella nyare stenar. De flesta titlar är lantbrukare. Ett par hängbjörkar och vintergröna buskar växer på kyrkogården. Det senaste tillskottet på gamla delen är en askgravplats som är omgärdad av smidesstaket mellan stenpelare. Marken är stenbelagd och namnplattorna sitter på en hög stor sten.
Kyrkogården är utökad mot norr utanför stenmuren. Denna del är omgärdad med nätstängsel. Här är stenarna placerade i gräs. I urngården som omges av en idegranshäck står stenarna i halvcirklar.

Byggnader på kyrkogården
Ett bårhus ritat av Eiler Græbe från ca 1946 ligger i sydöstra hörnet på nya kyrkogården. Fasaden är av rött tegel med granitsockel och sadeltaket är belagt med tegel. Ett litet förråd med putsad fasad och pulpettak med tegelpannor finns på gamla kyrkogården. Utanför kyrkogården finns en personalbyggnad med garage byggd 1977.

Källor och litteratur
Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812- 1912, Siegrun Fernlund, akademisk avhandling vid Konstvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet, 1982
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008