Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Arboga kn, OXENSTJERNA 4

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
Fastigheten Oxenstjärna 4 ingår i den bebyggelsemiljö av handels- och hantverksgårdar som kantar stadskärnans åstränder och ågränder. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildas en u-formad gårdsbildning med den öppna sidan mot ån. Fastigheterna har ofta egen brygga och en solitär byggnad i anslutning till ån. Delar av ekonomibebyggelsen är ombyggd till boningshus.
Tomterna är ofta rätt trånga och den inre gården nås som regel via en portöppning i huvudbyggnaden. Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer.
Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Knutar, vindskivor och foder har tyvärr ofta en svart kulör vilket bryter mot traditionen som varit falurödfärg eller rödtjärning samt senare exempelvis pärlgrå linoljefärg på foder.

Fastigheten Oxenstjärna 4 har renoverats och byggts till i omgångar sedan 1971, ganska hårdhänt men med viss känsla.
Mot Västerlånggatan ligger en medeltida byggnad (förmodligen från 1400-talet) av tegel i två våningar med källare. Byggnaden har exteriört och interiört kraftigt förändrats genom århundradena till dagens utseende som mest påminner om ett modernt stenhus. Av ursprunget återstår i dag endast gråstenskällaren och byggnadens tegelstomme. Källaren har tegel i dörr-, fönster- och nischomfattningar. Vidare en sekundär trappa, ursprunglig dörr och ett igensatt fönster. På östgaveln är putsen bortfallen och visar ett vackert munkförband (se Sven Ljungs Arboga stads historia). Byggnaden har av Hembygdsföreningen Arboga Minne identifierats som Helge Ands gillesstuga.
Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1624. Av denna framgår att fastigheten bl.a. ägts av färgare och kopparslagare. Det finns därför anledning att tro att dessa verksamheter förekommit på fastigheten. Dessutom finns en noggrann beskrivning av fastigheten från 1809 (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1972-73).
Under ett boningshus på gården finns en troligen före detta källarstuga. Källare med murar når högt över nuvarande markyta. Byggnaden har tvärställd förstuga av gråsten med tegelomfattande nischer men ingen källarhals. Källarrummet har tegelvalv och en igensatt ljusbrunn i öster (se Sven Ljungs Arboga stads historia).