Stäng fönster Arboga kn, HEIJKENSKJÖLD 1

Beskrivning
Fastigheten Heijkensköld 1 ingår i den bebyggelsemiljö av handels- och hantverksgårdar som kantar stadskärnans åstränder och ågränder. En trähusbebyggelse som med tiden i varierande grad förändrats men som kan ha sitt ursprung så långt tillbaka som 1600-talet och kvarvarande exteriöra detaljer från 1700-talet. Bebyggelsen består i allmänhet av en huvudbyggnad mot gatan sammanbyggd med ett flertal ekonomibyggnader. Tillsammans med angränsande bebyggelse bildar dessa en u-formad gårdsbildning med den öppna sidan mot ån. Fastigheterna har ofta egen brygga och en solitär byggnad i anslutning till ån. Delar av ekonomibebyggelsen kan vara ombyggda till boningshus.
Tomterna är ofta rätt trånga och den inre gården nås som regel via en portöppning i huvudbyggnaden. Boningshusen är oftast smala, kompakta, rätt låga byggnader i 2 våningar med knutpilastrar och förhållandevis höga sadeltak. I övrigt sparsmakad dekor bortsett från portar och portaler som varit rikt utsmyckade men som gått förlorad på flertalet byggnader. Drag som för tankarna till 1700-talet. Färgsättningen går i ljusa pastellkulörer. Ekonomibyggnaderna är långsmala timmerbyggnader som är bestrukna med falurödfärg. Knutar, vindskivor och foder har tyvärr ofta en svart kulör vilket bryter mot traditionen som varit falurödfärg eller rödtjärning samt senare exempelvis pärlgrå linoljefärg på foder.
På denna fastighet påbörjades en genomgripande renovering 1970. Mycket lyckat genomförd mot gatan. Mindre lyckad mot gården vars fasader är tilläggsisolerade med indragna ospröjsade fönster. Huvudbyggnaden har en stilig svalgång med riklig snickarglädje som tillkom runt 1880. Fastigheten ingår i det bebyggelseområde som brann ner vid den stora stadsbranden söder om ån 1650.
Till fastigheten finns en ägarlängd som sträcker sig tillbaks till 1660. Fastigheten har ägts av bl.a. Rådmän, domprost, borgmästare och en greve. Detta talar för att fastigheten tillhört de mer förnäma bostadshusen i staden (se Hembygdsföreningen Arboga Minnes årsbok 1969).