Stäng fönster Ludvika kn, SAXHYTTAN 174:1 GRANGÄRDE KYRKA

Anläggningen består av en kyrkogård med en kyrka och ett gravkapell.

Huvudentrén till kyrkogården är förlagd i tornets axel och den breda gången som leder till tornets portal har markplattor. Entrén har en förlängning mot väst i form av en planterad allé som ansluter till byvägen. Entrén har stolpar och murar som bildar en symmetrisk och representativ murad portal, med en huvudentré för fordon flankerad på varje sida av två mindre portar för gående. Murar och stolpar har vit slätputs och svartmålad sockel. Stolparna har profilerad utkragning samt svagt böljande koppartak med kantavsats. De kröns dessutom av en järnspets som bär klot och förgylld stjärna. Samtliga smidda grindar är numera borttagna. Nuvarande entrén uppfördes 1833 som ersättning för en äldre stiglucka.
Den första kyrkogården låg närmast kyrkobyggnaden. Den utvidgades troligen i mindre etapper vid flera tillfällen. I början av sekelskiftet 1900 uppförs, enligt ett förslag av arkitekt G. Ekman, ett gravkapell av trä på kyrkogårdens södra del. Ett nytt gravkapell tillkom 1928, norr om det befintliga, enligt ritningar av ingenjör C. Wegener. Samtidigt genomfördes en utvidgning av kyrkogården norr om kyrkan, mot allmänna landsvägen i norr och väster.

Ytterligare en utvidgning aktualiserades på 1940-talet, enligt ett förslag av arkitekt E. Fant. Mark förvärvades för ändamålet i väster och i norr, samtidigt upprustades gravkapellet.

Nuvarande gravkapell är uppfört 1971 och ritat av Wranges arkitektkontor. Kapellet, det tredje i ordningen, är anlagt nordväst om kyrkan. Det uppfördes som en kombinerad anläggning med dels ett högt kapellrum och dels en lägre flygelbyggnad med tekniska- och personalutrymmen. Kapellanläggningen fick också egen infartsväg från byvägen väster om kyrkan, samt anslutande parkeringsplatser.

Öster om kyrkan uppfördes en personalbyggnad, i förlängningen av den befintliga ekonomibyggnaden. Kyrkogården utvidgades också vid samma tillfälle och den fick även ny staketinhägnad (nuvarande) bestående av vitmålade betongstolpar och hängande järngrindar.

Några år senare, 1976, genomfördes ytterligare en utvidgning av kyrkogården. En ny minneslund tillkom norr om allén till kyrkan, på platsen där tidigare gravkapell låg. Samtidigt anlades ett nytt gravfält söder om gravkapellet. För åtgärdsförslaget svarade arkitekt E.O. Holmberg. Urnlunden i östra delen av kyrkogården, norr om ekonomibyggnaden, anlades år 2000.