Stäng fönster Tjörn kn, VALLA KYRKA 3:1 VALLA KYRKA

Beskrivning
VALLA KYRKOGÅRD ligger i ett krönläge i en smal nord-sydlig dalgång. Kyrkogården har medeltida ursprung och den nuvarande kyrkan ligger på samma plats som sin medeltida föregångare.

Kyrkan ligger på den högsta punkten på kyrkogårdens äldre del, vilken inte är mycket bredare än vad kyrkan är lång. Kyrkogården sluttar alltså ner från kyrkan åt norr respektive åt söder. En del av gravarna ligger på norrsidan, något fler i söder. Kyrkogården är omgärdad av en kallmurad gråstensmur i alla väderstreck utom i söder, där den ansluter till 1959 års utvidgning, endast åtskild av en häck. Innanför muren står hamlade lindar. Ingångar finns i alla väderstreck, genom smidesgrindar mellan putsade grindstolpar krönta med stenklot.

Grusade gångar i rutnätssystem, med huvudgångar upp mot kyrkportarna, och med gräsbevuxna kvarter. Gravarna ligger relativt tätt, och de många har ram. Flera höga och halvhöga gravvårdar skapar karaktär åt kyrkogården i partierna närmast kyrkan. Särskilt påtagliga är de många höga vårdarna norr om kyrkan. Några äldre vårdar från tidigt 1800-tal finns.

EN YNGRE DEL ligger söder om den äldre, invigd 1959. Den är omgärdad av en kallmur, med hamlade lindar innanför, något yngre än kring den äldre delen. Grusade gångar i rutnätssystem, och gräsbevuxna kvarter. Gravarna med endast låga gravvårdar ligger delvis med rygghäckar.

KYRKOGÅRDENS YNGSTA DEL ligger norr om de äldre delarna, från 1990-talets början, med mindre väg och en parkeringsplats emellan. Invid denna del finns också ett modernare FÖRSAMLINGSHEM.

Ett BÅRHUS ligger rakt väster om kyrkan. Långsmalt, med vitputsade väggar och tegeltäckt sadeltak. Byggt 1990, på den plats där det fram till 1961 låg kyrkstallar. Öster om kyrkan, på andra sidan vägen, ligger ett förråd och garage, med liknande utformning, från 1959. Det var tidigare bårhus.