Stäng fönster Stockholm kn, KANELSTÅNGEN 2 M.FL. HÖKARÄNGENS CENTRUM

Beskrivning
Anläggningen utgörs av Hökarängens centrum, med de byggnader som omger torget och gågatan. Centrumet är lokaliserat i stadsdelens mitt mot dess gräns i norr, på västra sidan om tunnelbanestationen.
När centrumet byggdes i slutet av 1940-talet och i början av 1950-talet blev det landets första gågata. Den invigdes 1952. Tanken på trafikseparering var ingen ny tanke, men att en butiksgata utan trafik skulle fungera ansågs länge som en omöjlighet.
Hökarängens planstruktur och bebyggelse börjades planeras 1945, men planerna kom att ändras då bebyggelsens omfattning ökade, och därmed centrumets omfattning. Stadsplanedirektören Sven Markelius anlitade arkitekt David Helldén för utformningen av centrumet, men även till det intilliggande s. k. Tobaksområdet.
Torget och gågatan går i nordsydlig riktning och har i norr som fond ett 9 våningars punkthus med skulptural uppbyggnad. Framför punkthusen är en öppen torgbildning med stensättning, gångstråk, en trearmad vattenkonst i betong och konstnärlig utsmyckning, som utformades av arkitekten Erik Glemme. Den övriga markplaneringen stod Landskapsarkitekten Walter Bauer för. Enligt den ursprungliga planen skulle det har varit en biograf där mataffären ligger idag.

Gågatan och torget har olika nivåskillnader, men det löstes genom en elegant trappa som sedermera har handikappanpassats. Gågatan kantas i väster av tre snarlika lamellhus och i öster av ett längre snarlikt lamellhus. I sydöst ligger ett lågt punkthus som ingår i centrumets planering , men avviker i utförande och lokalisering. Husen uppfördes ursprungligen med en stor mängd olika butiker, affärer och lokaler i bottenvåningen samt lokaler för psykologmottagning, fattigvård, nykterhetsnämnd mm. men även större lägenheter.
Mellan åren 1999 och 2000 var Hökarängens centrum föremål för upprustning och ägarna Stockholmshem valde att försöka rekonstruera torgets 1950-talskaraktär. Husen målades om vita, försök till återskapande av balkongerna efter foto, renovering av butikspartier och markiser, nya neonskyltar i 50-talsstil ovan butikerna, mm. Fasadernas ursprungliga kulör var beige.