Stäng fönster Laholm kn, HUMMERN 15 M.FL. LAHOLMS KYRKA (SANKT CLEMENS KYRKA)

Beskrivning
MILJÖ - Laholms kyrka, även kallad Sankt Clemens kyrka, ligger mitt i bebyggelsen på en strandplatå där Lagaån gör en krök, i västra utkanten av staden. Invid kyrkan återfinns församlingshemmet. Kyrkan är belägen intill Gamlebyn i Laholm. Laholms innerstad utgör riksintresse med medeltida stadsbildning och borgruin, Lagaholm, där det ålderdomliga gatunätet, sydskandinavisk bebyggelse från 1700-1900-tal samt Kungsladugården, öster om Lagaholm är några intressanta inslag.

ANLÄGGNING - Kyrkan är högt belägen i de centrala delarna av Laholm. Byggnaden kringgärdas av en hög stenlagd mur med ojämna ytor. (Dock är den låg i de södra delarna). I norr är muren heller inte lika hög som i väster och här finns järnkringlor som användes till att binda fast hästarna med förr.
Vid tornet i väster finns en entré med en murad trappa med svarta järnräcken.
I nordost finns en högre slätputsad, vit mur som smyckas av mindre strävpelare med tegelpannor. Det är här som huvudingången är placerad. Den består av en hög smidesgrind som dekoreras av förgyllda stjärnor. Grinden har en murad rundbågeformad omfattning. Omfattningen är slätputsad och målad i vit kulör och har en kvaderstensindelning. Den har även en hög slätputsad, vit sockel. Ovanför rundbågen finns en svart järnskylt med trekantsgavel och förgyllt solstrålemotiv samt bokstäverna FPS, LAHOLM. Omfattningen avslutas med en trappgavel i tre steg. Denna har ett sluttande takparti täckt med falsad kopparplåt.
I norr finns en öppen ingång med naturstentrappa och kraftiga handledsräcken samt grindstolpar utan grind.
Grusade gångar leder fram och runt kyrkan samt ut i gravkvarteren.
På kyrkogården finns inte särskilt många gravvårdar. De som finns, äldre stengravar samt järnkors och singelgravar samt gravvårdar med järnstaket, är till stor del placerade i S-N riktning.
Kyrkogården har en parkliknande karaktär med en hög trädallé strax innanför entrén i väster. Vid muren finns också gräsmattor och i V och S växer planterade äldre trädrader. Dessutom finns träd och mindre buskar. Även vid den södra ingången finns en trädallé. Moderna lyktstolpar finns utplacerade.
I sydost ligger församlingshuset som är senare tillkommet. Det har slammade, vita fasader av tegel, större glasade fönsterpartier, sluttande sadeltak täckt med tegel. Vid församlingshuset finns en asfalterad parkeringsplats.
I öster finns ett äldre mindre hus som används som förråd. Det har spritputsade fasader, målade i ljusgul kulör och slätputsade hörn. Takfoten är rak och indelad i 2 etapper. Huset har ett tälttak täckt med 1-kupigt lertegel. Det har 1 st äldre enkeldörr av trä, täckmålad i brun kulör med fönster.
Utanför kyrkan vid huvudingången i nordost finns det gamla kyrkstallet. Idag är det friköpt och omgjort till ett galleri. Huset har en rödmålad lockpanel, sadeltak, en äldre träport med bandgångjärn samt äldre lås och nyckelskylt. Innanför porten finns en innergård.