Stäng fönster Västervik kn, VÄSTERVIK 4:48 SANKT PETRI KYRKA

Beskrivning
Kyrkomiljön ligger centralt i Västervik omgärdad av mestadels relativt sentida bebyggelse. Kyrkan ligger på en högt belägen kyrkotomt med parkkaraktär. Kyrkan har en latinsk korsplan, är uppförd i tegel och orienterad med kor i öster, centraltorn och vapenhus i väster. I väster finns Västerviks sjukhus med många byggnader, i söder järnvägsräls. I norr finns en trappa från kyrkan ner till Båtsmansgatan. Längs denna, norr om kyrkan, finns församlingshem, f.d. pastorsexpedition och f.d. komministergård. Den f.d pastorsexpeditionen med lägenheter såldes 1995 och den f.d. komministergården ägs senan 1994 av Västerviks Begravningsbyrå AB i Västervik. I öster finns en pampig trappa med allé av pyramidalm som leder från kyrkans prästingång (ingången till sakristian) och ner mot järnvägsområdet. Pyramidalmar finns även längs kyrkans norra och södra sidor. Kring kyrkan finns en asfalterad gång som i väster utvidgats till en plan med parkering för kyrkans anställda. Mitt för västra ingången finns en plattgång. Kyrktomten är i övrigt gräsbesådd och omgärdas av en häck av hagtorn.