Stäng fönster Alingsås kn, STORA MELLBY SN, AGRAR SMÅINDUSTRI, Västra Götaland

Stora Mellbys socken ligger i Alingsås kommun. Stora Mellby är även en småort och ligger omkring 30 km norr om Alingsås. Mellbyån och dess dalgång är jordbruksbygd med åkrar och betesmarker. Landskapet är uppbrutet med bergskullar och skogsbevuxen impedimentmark och gör landskapet omväxlande. Slättlandskap återfinns i Mellbydalens som går igenom socknen samt vid Hede i öster. Låga bergshöjder bevuxna med skog omsluter den brukade marken.

På 1800-talet fanns i landskapet, Mellbyåns dalgång gott om kvarnar och kallades ”Kvarnarnas dal”. Bristen på fallhöjd i vattendragen gjorde att det i stället uppfördes väderkvarnar, både holk- och hättkvarnar. Elektricitetens intåg gjorde att många av kvarnarna övergavs och förföll med tiden.

Stora Mellbys kvarnintressenters förening har medverkat till att många av kvarnarna restaurerats.

Källor förutom inventeringen:
Kulturhistorisk byggnadsinventering 28 - Alingsås kommun (1981-82) Vänersborg: Stiftelsen Älvsborgs Länsmuseum