Stäng fönster null kn, KULTURLANDSKAPSREGION INRE SKÅNES SJÖ- OCH ÅSLANDSKAP, Skåne

Beskrivning
Området omfattar dels Romeleåsen, dels det lågt liggande landskapet kring Vombsjön samt öster och väster om Ringsjön jämte de norra delarna av Österlen. Romeleåsens skogklädda höjder kan betraktas från flera håll i det omgivande slättlandskapet. Förr var betesmark och lövskog dominerande häruppe, numera förekommer omfattande granskogsplanteringar. Åsen och trakten däromkring hyser många av Skånes större gods, t.ex. Svaneholm, Trolleholm, Wrams Gunnarstorp och Övedskloster. I den östra delen avgränsas regionen av Fyledalen med intressant geologi.
De öppna jordbruksbygderna i norra delen av området kan betraktas som "småbrukarskåne". Där finner vi en tät agrarbebyggelse och många särpräglade småsamhällen, men här förekommer också flera gods. Regionen har många järnvägssamhällen och f.d. järnvägsknutar, t.ex. Eslöv och Bjärsjölagård - en rest av det en gång så järnvägstäta skånska landskapet.
I norr och öster möter skogigare trakter på horsten Linderödsåsen inklusive Stenshuvud. Gränsen mot urbergsmoränen är mycket tydlig. Den agrara näringen i Kivikstrakten domineras av frukt- och bärodling. Uppmärksammade är de öppna gräs- och betesmarkerna på kalkrik mark på norra Österlen.
KÄLLOR:
TEXT - Sporrong, Ulf: Odlingslandskap och landskapsbild. 1996.