Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, TÅDENE KYRKA OCH TÅDENE GAMLA KYRKOGÅRDS KYRKOMILJÖ OCH SOCKEN, Västra Götaland

Beskrivning
TÅDENE KYRKA i Tådene socken är belägen drygt 2 mil väster om Lidköping. Fram till 1961 var kyrkan moderkyrka i Tådene pastorat, omfattande Tådene, Lavad, Norra Kedum och Tranum.

Socknen består mestadels av småbruten odlingsbygd vid Vänern samt av en skärgård. Tådene domineras av Storebergs säteri, beläget vid Storebergsåns utlopp i Vänern. En mängd torp, varav två finns bevarade, lydde tidigare under gården. Församlingskyrkan uppfördes 1878-1880 på initiativ av Storebergs ägare. Nordväst om säteriet lät de även uppföra ett gravkapell, byggt av en bevarad del av Tådene gamla kyrka. Gravkapellet ligger på socknens begravningsplats, omgiven av lövskog. Till gården hör en naturlig hamn och dammanläggning vid Storebergsån, där tidigare funnits såg, kraftverk och kvarn. Storeberg har anor sedan medeltiden.

Tådene kyrka ligger sydöst om landsvägen mellan Tun i sydväst och Örslösa i nordöst. Vägens norra sida kantas av syrener. Strax väster ut ligger Storeberg. Några hundra meter sydväst om kyrkan går upp en landsväg mot Tranum, ca fyra kilometer i sydöst. Kyrkan omges av slättlandskap i söder och ett skogbevuxet område utmed Vänerstranden i norr.

STOREBERGS SÄTERI - Nuvarande corps-de-logi uppfördes 1936-1938 efter ritningar av arkitekt Ernst Torulf. Det putsade stenhuset är byggt i två våningar och täcks av ett brutet och valmat plåttak med takryttare. Mangården flankeras av två flygelbyggnader från 1898 respektive 1938. Bakom mangården ligger det tillhörande bostadshuset Lilleberg, troligen 1700-tal. Ekonomibyggnaderna och arbetarbostäderna är belägna på andra sidan ån.

BEGRAVNINGSPLATS - Kyrkogården omges av en kallmurad stenmur. I öster respektive söder är en dubbel, vit trägrind, placerad mellan stenstolpar. Från varje grind leder en grusgång rakt över kyrkogården. Huvuddelen av gravvårdarna närmast kapellet stammar från 1800-talet och flera omges av grus och stenramar. Norr respektive söder om kyrkan står några stenkors. Norr om kyrkogården står en ekonomibyggnad.

GRAVKAPELL - Gravkapellet är slätputsat och gulmålat och har ett skiffertäckt tälttak. Taket kröns av ett kopparkors. Den rundbågiga träporten i söder är placerad i en rundbågig nisch. Framför är en hög trappa. I norr respektive söder är två spetsbågiga fönster i spetsbågiga nischer.