Stäng fönster Älmhult kn, HÄRLUNDA KYRKAS KYRKOMILJÖ, Kronoberg

Beskrivning
Härlunda socken har i förhållande till övriga Värendssocknar tillkommit mycket sent. Ursprungligen var den en del av Västra Torsås. Platsen för tidigare kyrkor är något osäker, men i och med att nuvarande kyrkan uppfördes under 1600-talets mitt utbildades ett sockencentrum med flera för bygden väsentliga funktioner.

Härlunda kyrka är en liten nyklassicistisk träkyrka högt belägen intill landsvägen mellan Älmhult och Tingsryd. Härlunda socken omnämns första gången 1601 i skriftliga källor, ”Herlunda Sockn”, och ingick fram till 1500-talets slut i Västra Torsås socken. Kyrkan har ett rektangulärt kyrkorum med utbyggd sakristia i norr i anslutning till koret samt ett lanterninförsett klocktorn. Kyrkan är byggd i timmer på stensockel och utvändigt spånklädd. Fasaden är målad med en gråvit oljefärg men var tidigare rödtjärad. Taket som tidigare varit täckt med tjärad spån är idag täckt med kopparplåt.