Stäng fönster Lund kn, SÖDRA SANDBY KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Orten Södra Sandby är belägen omkring en mil öster om Lund. Södra Sandby utgörs idag till största del av villabebyggelse tillkommen under 1900-talets senare hälft. Kyrkan har en relativt central placering i samhället, utmed vägen till Gårdstånga. Bygden består till största del av kuperad åker- och fäladsmark. På andra sidan vägen ligger prästgården från 1800-talet och söder om kyrkogården ligger pastorsexpeditionen som byggdes under senare delen av 1900-talet.

Området har varit boplats sedan stenåldern och i socknen finns omkring 50 registrerade fornlämningar. När kyrkogården utvidgades 1882 påträffades en vikingaskatt bestående av mynt och silversmide som daterats till 800–1000-talet. En arkeologisk undersökning som utfördes 1997 tyder på att det funnits bebyggelse från vikingatiden på platsen. Möjligen kan det röra sig om en vikingatida storgård.

Under medeltiden var de flesta gårdar i Södra Sandby kronohemman. Kronobönderna hade dessutom arbetsplikt till Flyinge kungsgård som efter reformationen sannolikt också var kyrkans patronatus. På 1700-talet var kyrkbyns omkring 15 gårdar samlade längs Sularpsbäcken som rinner längs med kyrkogårdens östra gräns. I slutet av seklet fick bönderna möjlighet att friköpa gårdarna, vilka på så vis blev skattehemman.

Byn skiftades under början av 1800-talet och bebyggelsen ändrade karaktär från bondby till stationssamhälle. De korsande färdstråken och de goda kommunikationslederna genom järnvägen till Lund och ån gav gynnsamma förutsättningar för industrialiseringen. I byn fanns då bland annat mejeri, kvarnar och spritfabrik. Flera av dessa byggnader finns ännu bevarade.

Namnet Södra Sandby omnämns första gången 1252 som in sandby. Dess ursprungliga betydelse är gård. Denna typ av namn härrör vanligen från vikingatid.