Stäng fönster Alvesta kn, SKATELÖVS KYRKA KYRKOMILJER, Kronoberg

Kyrkan och nya kyrkogården

Skatelövs kyrka ligger i ett öppet landskap omgiven av odlad mark. Söder om kyrkan ligger församlingshemmet. Strax nordost om nya kyrkan ligger den gamla kyrkogården på vilken det tidigare stått en medeltida stenkyrka. Den nya kyrkan invigdes midsommardagen 1825 av biskop Esaias Tegnér. Gamla kyrkan kom till i början av 1200-talet och låg då vid Skatelövsfjordens nordspets. 1 789 dömdes den ut av biskop Olof Wallqvist då den ansågs för liten för sockenborna. År 1816 bestämdes platsen för nya kyrkan vilken stod färdig år 1821. Av Tegnérladorna är Skatelövs kyrka en av stiftets äldsta. Stilen är ren och proportionerna väl avvägda.

Kyrkogårdens historik

Skatelövs kyrkogård är anlagd i samband med den nya kyrkans uppförande 1821. Den ursprungliga kyrkogården delas av de grusade gångarna in i nio kvarter vilka går under benämningen A - I. Öster om den ursprungliga kyrkogården har man på 1990-talet utfört en utvidgning. På denna del finns en minneslund anlagd.

Gamla kyrkogården

Invid Skatelövsfjorden ligger den medeltida kyrkplatsen som sedan 1939 markeras med ett stort träkors. Här firas sommartid även gudstjänst. Kyrkan som revs 1820 var traditionellt utformad och byggd av sten, platsen är mycket naturskön. När beslut togs om att en ny kyrka skulle uppföras valdes ett område omkring 300 m nordväst om den äldre kyrkan.

Ritningsunderlaget för den nya kyrkan utarbetades av Axel Almfelt 1817 där murarmästare Thor Uppgren och byggmästare Johan Ehrenberg ansvarade för byggnationen. År 1821 färdigställdes kyrkan men först 1825 kunde Biskop Tegnér förrätta invigning, Skatelövs kyrka blev en av de allra första kyrkor som Tegnér invigde i sin nya roll som biskop. Resultatet överensstämmer i huvudsak med föreliggande ritning, sakristians volym utökades emellertid något och en mittportal tillkom på norrväggen. Såväl exteriör som interiör präglas av en påfallande enkelhet, karaktären upplevs närmast avskalad. Under 1900-talet har vissa åtgärder utförts som syftat till att försköna kyrkorummet genom ändrad färgsättning och dekorativa tillägg. Dessa försök bör dock betraktas som begränsade.

Skatelövstrakten präglas av öppna slättmarker, stora gårdar och rikliga fornlämningsmiljöer. Prästgården är förhållandevis nyuppförd då den äldre brann 1941. Närheten till Huseby bruk har i stor utsträckning påverkat kyrkans historia.