Stäng fönster Lund kn, HARDEBERGA KYRKOMILJÖ, Skåne

Beskrivning
Hardeberga by ligger placerad strax norr om den högsta punkten på den höjdrygg som tidigare utgjorde det gamla färdstråket mellan Dalby och Lund. Tidigare gick landsvägen till Lund förbi kyrkogårdens västra sida, men i mitten av 1970-talet stängdes vägen då det angränsande stenbrottet utvidgades. Utöver kyrkan består byn av en prästgård uppförd i rött tegel omkring 1850, två något yngre skolhus i rött tegel, flertalet gatehus samt mer sentida villabebyggelse. En gård finns ännu kvar på sin ursprungliga plats.

Prästgården är placerad öster om kyrkogården och har en vidsträckt trädgård åt norr samt en flygelbyggnad och gårdsplan åt öster. Prästgårdens huvudbyggnad används idag som församlingshem. Något söder om byn ligger Hardeberga säteri som idag utgör delar av Rudolf Steinerskolan. I området finns även Hardeberga stenbrott, som härrör från medeltiden.

Stenbrottet har historiskt sett varit en viktig näringskälla för invånarna i Hardeberga. Långt in på 1900-talet hämtades sten från brottet till husbyggen i byn. Äldre kartmaterial visar att kyrkan behållit sin historiska placering i byns norra utkant, åtminstone sedan tidigt 1700-tal.
Första gången ortsnamnet Hardeberga omnämns är 1304, och skrevs då Harabiærgh. Hundra år senare, 1406, styrks sockennamnet som parochie Haræbierghe. Förledet ”har” betyder stenig mark eller klippor och berg, vilket syftar på den höjdrygg på vilken byn är placerad.