Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM NYBODAHEMMET 62 - husnr 2

 Byggnad - Värdering

11/24/09
Motivering
Grönt = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

Fastigheten Nybodahemmet inrymmer ett f.d. barnhem från 1930-talet. På 1990-talet kompletterades bebyggelsen med ett drygt 20-tal ”stadsvillor” och radhuslängor, och området fick en ny karaktär. Av områdets ursprungligen nio hus återstår sex.

Anläggningens upphovsmän, arkitekten Paul Hedqvist och den socialt medvetne storbyggmästaren Olle Engqvist, bidrar till betydande personhistoriska värden – vid sidan av de samhälls- och socialhistoriska värden som betingas av den ursprungliga funktionen. De arkitektoniska och arkitekturhistoriska värdena är stora. Husen har ett enhetligt och sparsmakat funktionalistiskt formspråk som är typiskt för 1930-talet. Samtidigt pekar arkitekturen framåt, mot 1940-talets omsorgsfulla och mer varierade folkhemsbyggande. Man kan nämna den mycket goda terräng- och naturanpassningen, anläggningens småskalighet, det röda fasadteglet, de subtila detaljvariationerna. Anläggningen är en god exponent för 1900-talets svenska landskapsarkitektur och trädgårdsplanering. Höjden hade före 1990-talet en ganska pastoral prägel, med byggnader glest utplacerade i ett parkliknande landskap. Karaktären är delvis bevarad, trots 1990-talets förtätning. Man kan särskilt notera de ursprungliga tegelmurarna som avskärmar flera av områdets gröna gårdar. Det dominerande läget på en höjd bidrar till att anläggningens stora stadsbildsmässiga värden.

Tre av byggnaderna har delats in i radhusenheter med åtföljande ändringar i entréer, fönster, uteplatser med mera. Detta överensstämmer inte med ursprunglig gestaltning. Trots detta kvarstår betydande kulturhistoriska värden.