Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HUDIKSVALL DELSBO KYRKA 1:1 - husnr 1, DELSBO KYRKA

 Byggnad - Värdering

Delsbo kyrka (akt.), DELSBO KYRKA (akt.)
7/13/04
Motivering
Delsbo kyrkoanläggning är vackert belägen i de brukade sluttningarna ned mot den södra Dellen. Dagens kyrkobyggnad präglas till både interiör och exteriör av 1890-talets genomgripande ombyggnad då 1700-talskyrkan förvandlades till en tornlös treskeppig basilika i en för länet särpräglad stil. Även inredningen präglas i hög grad av samma stil. Bland den fasta inredningen finns dock även objekt från tidigare kyrkor på platsen samt senare tillägg från 1940-talet och 1970-talet. Sedd som en helhet framstår dock kyrkobyggnaden till både interiör och exteriör som ett välbevarat exempel på det sena 1800-talets nystilsarkitektur. Den intar en särställning i ärkestiftet och bör även kunna vara av nationellt intresse. Gravkapellet är en välbevarad byggnad vilken både till exteriör och interiör präglas av 1950-talets stil och funktionella planering. Kyrkogården, som utvidgats i etapper, har ett bevarat varvgravssystem samt en påtaglig grön struktur med den stora allén fram till kyrkobyggnaden som en huvudaxel. Klockstapeln, som har en monumental placering väster om kyrkogården, har genomgått få förändringar sedan den uppfördes och den utgör en betydande del av kyrkoanläggningen.


Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
• Kyrkans medeltida murverk i sakristia samt den nedre delen av väggarna i kyrkans norra hälft, är ett viktigt historiskt dokument om äldre kyrkor på platsen.
• Kyrkans säregna form, som en tornlös basilika i romansk stil, gestaltad med en påkostad nystilsarkitektur, är mycket välbevarad i exteriören.
• Interiören har genomgått mindre förändringar under 1900-talet, men har i stort ändå fått behålla sin särpräglade karaktär från 1890-talet.
• Kvarvarande delar av inredningen före ombyggnaden 1892-93, exempelvis de äldre predikstolarna och altartavlan på duk, vilka förvaras i klockstapeln, samt orgelfasaden från 1700-talet knyter an till kyrkans långa historia på platsen.
• Kyrkans inredning från 1890-talet, dvs, altarring, predikstol, bänkinredning, orgelläktare med läktarbarriär etc är en väsentlig del av kyrkorummets karaktär.
• Tilläggen från mitten av 1900-talet, dvs glasmålningar, väggmålningar mm tillhör 1900-talets tillskott till kyrkorummets karaktär.
• Gravkapellet är en tidstypisk och ovanligt välbevarad 1950-talsbyggnad såväl till exteriör som till interiör med tillhörande fast inredning.
• Kyrkogårdens struktur med varvgravsområden och större familjegravar.
• Den välbevarade klockstapeln från 1740-talet är ett tidigt exempel på en klockstapel med lökkupol som kom att få många efterföljare i landskapet.