Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIERP HÅLLNÄS 2:1 - husnr 1, HÅLLNÄS KYRKA

 Byggnad - Värdering

Hållnäs kyrka (akt.), HÅLLNÄS KYRKA (akt.)
5/1/06
Motivering
Hållnäs kyrka är belägen i Edvalla som har karaktären av ett traditionellt sockencentrum med skola, f.d. kommunalhus, affärer och prästgård. Hållnäs kyrka var mellan åren 1724 och 1921 patronatskyrka för baronerna på Lövstabruk som hade underhållskyldighet för kyrkan. Detta avspeglas i hög grad i kyrkans praktfulla interiör. Kyrkan är av medeltida ursprung men byggdes om till en korskyrka med centraltorn på 1850-talet efter ritningar av C. A. Setterberg och N. G. Anckarsvärd. Den medeltida salkyrkan förvandlades till en modern korskyrka i nyklassicistisk stil med drag av nyrenässans och romansk stil. De branta, spåntäckta medeltida takfallen ersattes av flacka sadeltak täckta med falsad skivplåt. Kupolen över korsmitten kröntes av ett förgyllt kors. Invändigt orienterades kyrkan om och koret hamnade i väster. Interiören förenar medeltid och 1800-tal med 1700-talets altaruppsats och predikstol, två högklassiga arbeten i senbarock av Olof Gerdman. Interiören fick sin nuvarande karaktär vid en restaurering år 1950 efter förslag av arkitekt S. A. Söderholm. Det var då de medeltida målningsresterna togs fram och orgelläktaren placerades i norra korsarmen samtidigt som skulpturer från det förlorade medeltida altarskåpet återinsattes.



Att särskilt tänka på vid användning och förvaltning av kyrkoanläggningen och byggnaderna
- Platsens karaktär av gammalt sockencentrum har ett stort kontinuitetsvärde och ett stort samhällshistoriskt värde.
- Hållnäs kyrka har ett stort arkitekturhistoriskt värde som en välbevarad representant för de nyklassicistiska korskyrkor med centraltorn vilka uppfördes under 1700- och 1800-talen, men som är ovanlig bland Upplands landsbygdskyrkor.
- De invändiga medeltida målningarna och valven och träskulpturerna har ett stort byggnadshistoriskt och konsthistoriskt värde som några av få synliga resterna av kyrkans medeltida byggnadshistoria.
- Den fasta inredningen från 1700-1800-talet i form av bänkinredning, läktarbarriär, men framför allt predikstol och altaranordning har ett stort miljöskapande värde och också ett stort konsthistoriskt värde. De har även ett samhällshistoriskt värde eftersom de berättar om Hållnäs kyrka som patronatskyrka.
- Kyrkogårdens har ett antal viktiga miljöskapande element såsom putsade grindstolpar, stenmur, järnstaket vilka är viktiga för helhetsupplevelsen av miljön.
- Kyrkogården har ett stort antal gravvårdar från det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet vilka äger ett kulturhistoriskt värde som exempel på sin tids begravningskonst.