Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LULEÅ TJÄDERN 16 - husnr 2, ST JOHANNESLOGEN

 Byggnad - Beskrivning

st johanneslogen (akt.)
Interiörbeskrivning
Interiör
Fasaden kan anses stram men interiören är mer traditionellt och välkomnande utformad. Materialen är gedigna med robust uttryck i form av trappräcke i smidesjärn, tunga ekdörrar och parkettgolv samt väl avpassade tillhörande lister och foder.

Johannessalen visas för besökare och är ett ceremonirum med takmålning som är utförd 1930 av Hugo Borgström. Målningen täcker hela det välvda taket och visar människor i arbete. Den är utförd med kubistiskt anslag där människorna som individer tonas ned och den kan tolkas som att arbetet får en upplyft betydelse eller nästan heroisk innebörd.

Den konstnärliga utsmyckningen stod Hugo Borgström för. Borgström föddes 1903 i Gävle, död 1976. Han arbetade bl a med freskomåleri som i S:t Johanneslogen och har även utfört t ex en kormålning i Västerledskyrkan och en altarmålning i Ramsjö kyrka. Han ritade frisen på fasaden liksom takmålningarna i Johannessalen. Målningen i Johannessalen visar ”Salomos tempelbyggande” med traditionellt bygghantverk och innebär en skillnad mot andra Frimurarloger där stjärnhimlen är det gängse motivet.
Frisen på fasaden illustrerar dygderna givmildhet, arbetsamhet, kunskapssökande och ärlighet.
Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Norrbotten, 2018-01-22, dnr 432-5512-2614