Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TRANÅS ÄNGARYD 4:9 - husnr 2, ÄNGARYDSKAPELLET

 Byggnad - Beskrivning

ÄNGARYDSKAPELLET (akt.)
2012-01-04
Interiörbeskrivning
Ceremonisalen har en rektangulär form med korpartiet i öster. Rummet är öppet upp till nock, vilket ger en stor rymd. Möbleringen utgörs av kopplade stolar i nord-sydliga rader. I nordväst står en mindre orgel. Altaret och katafalkplatsen är förskjutna åt söder. Norr därom är en vägg som bildar en passage till sakristian. Framför denna vägg har orgeln tidigare varit placerad, men där står idag ett piano och en dörr är igensatt. Salens huvudingång är i norr med en sidoingång längre västerut vid orgeln. Det finns även en mindre dörr i sakristipassagen.

Golvet är belagt med rektangulära plattor av gråbrun slipad kalksten. I koret står två ”blomsterlådor” av kalksten med gröna växter. Väggarna har regelkonstruktion och är klädda med skivmaterial som getts dekorputs (Sandokryl), ursprungligen målade i ljusbeige kulör idag rent vit. Öster om entrén sitter en spaljé i lackad furu som svarar mot takformen. Denna har tidigare sträckt sig längre ut och skärmat av en organistplats. En mindre spaljé finns också som förlängning på sakristipassagen. Entrén har släta pardörrar av lackad furu. Samma utförande har även de övriga enkeldörrarna och sidoentrén i nordväst. Dörrfoderna är tunna och oprofilerade samt målade i mörkbrun lasyr. Rummets belysning kommer från de höga fönstren i söder och fyra strama ljuskronor i mässing. Fönstren har samma foder som dörrarna. Under fönstren står nya vitlackerade vattenburna radiatorer. Innertaket svarar mot yttertakets form och är klätt med lackad furuspont. Det har tre synliga takstolar av lackat limträ som bärs av stolpar i samma material invid vägg. I vinkeln mellan stolpe och takbjälke är ett stödben.

Altaret är uppbyggt av tre skivor av lackad furu. Det är placerat invid östra väggen. Ljusbärare och jordställ har tillverkats av samma material. Som altarprydnad fungerar en långsmal gobeläng i hela rumshöjden, komponerad av Curt Andersson och vävd av Kristine Packalén, Lommaryd. Motivet med flygande tranor över landskapet kring Tranås är medvetet trosneutral. Dominerande kulörer är grönt, grått och blått, vilka tillsammans med en meanderbård återkommer i kormattan av samma upphovsmän och i ett bårtäcke på västgaveln av Iris Siggelin från 1994. Orgeln är tillverkad av Åkerman och Lund, okänt vilket år emedan den inköptes begagnad. Verket omfattar fyra stämmor fördelade på en manual och bihangspedal. Skåpet är tillverkat av vitlaserad ek med crescendoluckor.

Entréhallen sträcker sig längs ceremonisalens hela nordsida och har ingångar i både väster och öster. Mitt för portarna till salen är i norr en passage till expeditionen med toaletter på högra sidan. Norr om ingången i öster finns ett väntrum för anhöriga. Mot ingången i väster sitter kapphängare längs väggarna. Golvet är som i kapellet slipad kalksten och väggarna behandlade med dekorputs. Taket är klätt med släta vitmålade skivor. Dörrarna till kapellet är av lackad furu, i övrigt är det lamelldörrar målade i ”sandfärg”. Alla lister är målade i mörkbrun lasyr. Sakristian rymmer rum för officeant respektive organist/solist.