Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE SKÖVDE 4:321 - husnr 1, SANKTA HELENA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKTA HELENA KYRKA (akt.)
2002-09-10
Interiörbeskrivning
SANKTA HELENA KYRKA - Kyrkan är en centralkyrka bestående av långhus, kor, två öppna tvärskepp och tresidigt avslutat kor. Utanför korets båda östra hörn är femsidiga sidokapell, varav det längst norrut utgör förråd och det andra sammanträdesrum. I källarplan är i söder sakristia, som nås från södra tvärskeppet och i norr körrum, som nås från norra tvärskeppet. Dagens interiör, där orgeln har en dominerande placering, är resultatet av en genomgripande restaurering 1972.
LÅNGHUS - Långhuset är uppdelat genom två gångar mellan långhusets mittbänkar och tvärskeppens sidobänkar. I västra delen är en läktare, placerad mitt på golvet. En annan läktare är placerad söder om en dekorerad skärmvägg i södra tärskeppet.
GOLV - Golvet utgörs av kvadratiska, slipade kalkstensplattor, lagda diagonalt.
VÄGG - Väggarna är slätputsade och vitmålade. De avslutas upptill av en mycket bred, profilerad taklist med kantlister målade i ljusbrynt. Under varje fönster är en träskärm med en målad symbol för ett av de tio budorden. Målningarna är utförda 1972 av Olle Nyman. Sex gravhällar är inmurade i västra väggen. Tre av dem bär årtalen 1665, 1680, 1726. På södra och norra väggarna finns i kyrkans västra del två epitafier. Dessa är svarta med riktskulpterade ramar i guld samt inskriptioner i guld.
INNERDÖRRAR OCH PORTAR - Pardörr mot vapenhus består av dubbla, träfärgade svängdörrar fyllning av kvadratiska glasrutor. Mellan dörrarna är ett vindfång.
FÖNSTER - Långhuset har på varje långsida två fönster väster om tvärskeppet och ett fönster öster om detta. De spetsbågiga fönstren är genom grå stenomfattningar indelade i fjorton rektangulära lufter samt överst tre triangulära, de yttersta krönta av en rundel.Varje luft är uppdelad i smårutor med antikglas genom blyspröjs. Fönstren är placerade i djupa, rumshöga, utåt konande smygar med utåt lutande fönsterbänkar. Fönstersmygarna är täckta av dekorerade träskärmar. (se vägg)
TAK - Kyrkorummets korsformiga, välvda trätak täcks i det närmaste av en ljudisolerande, aluminiumskärm från 1972. Skärmen pryds av en modernistisk målad dekor av Olle Nyman. Dekorens gröna linjer, gula bågar och fem röda cirklar med trianglar symboliserar Jesu uppståndelse och de fem cirklarna Kristi sår.
LÄKTARUNDERBYGGNAD - Läktaren i väster vilar på två avlånga betongståndare med träskärmar på kortsidorna i öster och väster. Utsidan av den södra ståndaren tjänstgör som fond till ett barnrum och insidan ett bokrum.
KOR - Det fullbreda koret är tresidigt avslutat i öster. Det ligger på en högre nivå än långhuset och nås via tre trappsteg av kalksten. Vid södra sidan är koret utsvängt i en vinkel mot väster . Här är predikstolen placerad. Norr om predikstolen står dopfunten. Det fristående altaret är placerat i korets östra del och framför detta står altarringen. Utmed sydväggen finns en cembalo. Samtliga inventarier är flyttbara och härrör från 1972 års omfattande renovering. Under koret är Sankta Helenas numera tomma gravrum.
GOLV - Se långhus
VÄGG - Väggen har samma beläggning som långhusväggen och symboler för ett av de tio budorden under varje fönster. På sydsidan, öster om fönstret, är en spetsbågig inskjuten minnestavla/epitafium över Erik Siberg, död 1746, i grått med guldfärgad inskription.
DÖRRAR - De rundbågiga skjutdörrarna mot korutbyggnaderna i nordöst och sydöst är släta och träfärgade. De är placerade i djupa, rundbågiga nischer
FÖNSTER - Koret har ett fönster mot norr och ett mot söder. Fönstren har samma utseende och placering som långhusfönstren.
TAK - Taket är en del av långhustaket.
FAST INREDNING
ALTARE - Altaret från 1972 har bord av grå, polerad kalksten och underrede av två slipade kalkstenar. Kalkstenarna är mycket kraftiga, bordet med dekorativa skarvar. På altaret har placerats en rektangulär betongrelief, tillverkad 1972 av Olle Nyman. På reliefen avbildas en stiliserad calvariegrupp. Reliefen är täckt av silverfärg förutom Kristus och korset, som är guldfärgade.
BÄNKINREDNING - Bänkinredningen av rödbok består av två kvarter i mittgången, åtskiljda av en bred mittgång. Utmed långsidorna finns sidogångar. Bänkinredningen är öppen och placerad direkt på golvet. De träfärgade, långa bänkarna har stoppad sits, klädd med gulbrunt tyg. Söder om orgeln står fyra långa stolsrader, vända mot mittgången. Framför södra korsarmens altare finns diagonalt placerade stolsrader. Stolarna har ryggar och sitsar stoppade och klädda med samma tyg.
PREDIKSTOL/AMBO - Predikstolen består av en ambo i rödbok. Denna är öppen mot öster och består mot väster av ett skrank i vinkelform.
ORGEL - Nuvarande orgel installerades 1975. Den innehåller 52 stämmor, fördelade på tre manualer, och är tillverkad av Magnussons orgelbyggeri, Göteborg. Den höga, tredelade orgelfasaden av rödbok är enkel och träfärgad.
LÄKTARE I VÄSTER - Läktaren har samma form som altaret. Den vilar på två avlånga betongståndare med träskärmar på kortsidorna mot öster och väster . Bröstningen består av ett träfärgat skrank.
LÄKTARE I SÖDER - Se "södra tvärskeppet"
SPECIFIKA INVENTARIER
ALTARTAVLA - Altarprydnad utgörs av en gobeläng, tillverkad av Gerd Allert 2001.
ALTARRING - Altarringen består av två längre och två kortare knäfallsbänkar. De längre är placerade utmed kyrkans långsidor och de kortare något isär framför altaret. Bänkarna av naturfärgat trä har stoppade knäfall och armstöd, klädda med blått ylletyg.
DOPFUNT - Dopfunten har underrede av naturfärgat trä. Foten är fyrsidig med svängda sidor och smalare över - och underdel. Cuppan består av en kvadratisk silverplatta med hamrad skål.
NUMMERTAVLA - Nummertavlan utgörs av två väggpartier med krokar, som målats i guld. "Nummertavlorna är placerade i hörnen mellan kor och långhus.
KAPITÄL - Ett senromanskt kapitäl av sandsten med växtrankor är placerat på en murad hylla i långhusets sydvästra hörn.
ÖVRIGT - Söder om predikstol och norr om långhusväggen är en gallergrind, troligen 1400-tal. Grinden består av spiralvridna, diagonalt lagda järntenar samt rektangulär nyckelskylt.
SÖDRA KORSARMEN - Södra korsarmen är femsidig. Den fungerar som kapell då antalet besökare inte är så stort. En väggskärm utgör fond mot söder. Framför denna är ett altare, altarring samt tre stolsrader placerade. Söder om väggskärmen finns inbyggda vaktmästarlokaler samt trappor. Ovanpå vaktmästarlokalerna är en läktare.
GOLV - Se långhus
VÄGG - Ytterväggarna har samma beläggning och färg som långhusväggarna med symboler under fönstren. Läktarens underrede utgörs av betong. Mellan långhuset och södra korsarmen är väggen försedd med en reliefdekor i betong av Olle Nyman. Reliefen skildrar den sista måltiden. Personernas glorior är guldfärgade, men i övrigt är bilden omålad. Dekoren är placerad på ett horisontellt band med ett vertikalt mittparti, inramade av naturfärgade träskärmar.
På östra väggen i en nisch är en piscina av kalksten från 1972.
PORT - Port mot söder består av en bred, omålad pardörr, överbyggd med litet tak. Över taket är ett rundat tympanonfält.
FÖNSTER - Södra tvärskeppet har över sydporten ett rosettfönster med gråmålade stenomfattningar. Det är indelat i smårutor genom blyspröjsar. På vart och ett av tvärskeppets övriga sidor är ett fönster med samma utseende som långhusfönstren.
TAK - Taket är en del av långhustaket.
NORRA KORSARMEN - Norr korsarmen upptas av den stora orgeln samt söder härom fyra rader körstolar med sitsar mot söder. Bakom orgel är en nedgång till körrum i källaren.
GOLV
Se långhus
VÄGG - Väggen har samma beläggning som långhusväggen.
DÖRRAR - Nordporten utgörs av en träfärgad pardörr. En glasdörr med brun plåtomfattning leder till porten från väster.
FÖNSTER
Se "södra korsarmen"
TAK - Taket är en del av långhustaket.
SIDOKAPELL I NORDÖST - Det femsidiga sidokapellet används som förråd och beläget på ett lägre plan än koret. Man når dit via två trappsteg av kalksten.
GOLV - Golvet är av slipade kalkstensplattor med ilagd brun heltäckningsmatta.
VÄGG, TAK - Väggarna och taket är slätputsade och vitmålade.
PORT - Dörren mot nordöst är slät, rektangulär och träfärgad.
FÖNSTER - De två fönstren mot östnordöst respektive västnordväst är spetsbågade med tre lufter, spröjsade i smårutor med blyspröjsar. Fönstren är placerade i utåt konande smygar.
SIDOKAPELL I SYDÖST - Detta femsidiga sidokapell är beläget på ett lägre plan än koret. Man når dit via två trappsteg av kalksten. I rummet finns ett bord samt fem stolar i nybarock.
GOLV, VÄGG, TAK - Se "förråd".
PORT - Dörren mot sydöst är slät, rektangulär och träfärgad.
FÖNSTER - De två fönstren mot östsydöst respektive västsydväst är spetsbågade med tre lufter, spröjsade i smårutor genom blyspröjsar. Fönstren är placerade i utåt konande smygar.
VAPENHUS
GOLV - Golvet utgörs av kvadratiska, slipade kalkstenar.
VÄGG - Väggarna är murade och slätputsade. På nordväggen är inmurat en gravhäll från över Jonas Svensson med hustru och på sydväggen en porträttgravsten över Hans Pedersson Sparre med hustrur.
PORT/DÖRRAR - Porten är en pardörr av ek med långa, smidda beslag. Varje dörrblad har fyllning av tolv kvadratiska , utsparade speglar. På nordsidan är en glasdörr ramför läktartrappan. På sydsidan är en likadan dörr och trappa samt öster härom dörr till toalett.
FÖNSTER - Över dörren är ett ljusinsläpp i form av ett halvrunt, rosettspröjsat fönster.
TAK - Det välvda taket är slätputsat och vitmålat.
VAKTMÄSTARLOKALER - Rummet under läktaren används av vaktmästaren och rymmer en mängd förvaringsskåp.
GOLV - Golvet utgörs av kalkstensplattor.
VÄGG - Väggen är putsad och vitmålad
PORT/DÖRR - Dörren är slät och träfärgad.
TAK - Taket består av ljudisolerande grå byggplatta.
KÄLLARPLAN
KÖRRUM - Källarplanet i norra delen rymmer körrum, körbibliotek samt textilförvaring.
SAKRISTIA - Sakristian har i södra delen rundade väggar och ingång från väster. I öster är ett altare i form av en halvrund kalkstenshylla. Över detta är ett svart krucifix med beninläggningar och Kristus skulpterad. Utmed norra väggen är textilskål och utmed södra skrivbord.
GOLV - Golvet utgörs av kalkstensplattor med inlagd heltäckningsmatta.
VÄGG - Väggen är slätputsad och gulmålad.
DÖRR - Dörren är slät och träfärgad.
FÖNSTER - Ett litet rektangulärt, liggande fönster är placerat under taket.
TAK - Taket är slätputsat och vitmålat.
TORN
TORNVÅNINGAR
Våning 1 utgörs av vapenhus. Våning två är belägen väster om läktaren. Tornvägg saknas mot öster. Här förvaras bl. a. en altartavla med Kristus och apostlarna i guldfärgad relief. Tavlan är tillverkad 1749 av Johan Risberg. På våningen finns även en dopfunt av trä, samt flera oljemålningar. Via en öppen spiraltrappa når man vidare. Väggar, tak och golv är putsade och vitmålade. Mot väster ett runt fönster med rosettspröjsning, placerat i en djup smyg. Tornet har mot norr respektive söder ett smalt, spetsbågigt fönster i läktarhöjd. På våning 3 finns plåt skåp, varav ett innehåller äldre böcker och ett innehåller äldre textilier. Väggar och golv är putsade och vitmålade. Taket är av trä. På varje sida finns ett dubbelvälvt fönster På våning 4 förvaras de tre klockorna, gjutna 1908 av Johan A Beckman, Stockholm. Samtliga bär inskriptioner. Tak, väggar, golv är av trä. Här finns tre stycken tätt sittande ljudgluggar. På våning 5 förvaras urverket.