Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MOTALA BRUNNEBY 1:1 - husnr 15, BRUNNEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Brunneby kyrka (akt.), BRUNNEBY KYRKA (akt.)
Historik
Den medeltida kyrkobyggnaden ligger intill Brunneby gård och omges av en park. Genom ett byte övergick godset Brunneby år 1269 såsom morgongåva till Ulvhild Magnusdotter (Folkungaättens lagmansgren). I ett tillägg till bytesbrevet framgår att hennes man Bengt Magnusson, svåger till östgötalagmannen med samma namn, testamenterade fyra mark rent silver till kyrkan – en för tiden stor summa. Även senare under medeltiden har Brunneby gård ägts av medlemmar ur högfrälset. Kyrkan förmodas ha uppförts som gårdskyrka innan den blev sockenkyrka.
På 1690-talet omtalas att en sakristia av timmer och ett vapenhus också har funnits. Då kyrkan vitmenades 1729 överkalkades de medeltida kalkmålningarna. Tre fönster förstorades på 1740-talet, då också ett av de medeltida fönstren sattes igen. År 1747 tillkom den nuvarande takryttaren med spetsig tornspira, omgiven av ett antal mindre spiror. Den byggdes på egen bekostnad av den östgötske byggmästaren Gabriel Bragner mot att hans föräldrar fick sin gravplats i kyrkan. År 1764 togs en ny ingång upp i norr.

Kyrkan såldes 1828 till Brunneby gård då församlingen byggde en ny kyrka gemensamt med Klockrike. Den inreddes därefter till spannmåls- och brännvinsmagasin, varvid man rev de medeltida valven och lade in bjälklag samt en ny underkonstruktion till takryttaren. De medeltida dörr- och fönsteröppningarna sattes igen, och en ny entré togs upp på nordsidan. En del av kyrksilvret samt predikstolen och altaruppsatsen överfördes till den nybyggda Klockrike kyrka. Kyrkan nyttjades som magasin ännu in på 1960-talet.

År 1964 inköptes byggnaden av Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien med hjälp av insamlade medel och anslag från Berit Wallenbergs fond. Stiftelsen Brunneby kyrka, som bildades 1960 med syfte att sätta kyrkan i stånd, förfogar över kyrkan för anordnande av gudstjänster och andra kyrkliga förrättningar.

En yttre renovering ägde rum 1965, och i början av 1970-talet uppfördes en klockstapel sydväst om kyrkan. År 1974 renoverades interiören och ursprungliga dörr- och fönsteröppningarna markerades i det inre. Samtidigt framtogs kyrkans kalkmålningar och de bäst bevarade konserverades. Bjälklaget togs bort, men en del av 1800-talets konstruktioner bevarades för att minna om kyrkobyggnadens tid som magasin och som stöd för takryttaren. Kyrkan återinvigdes 1977.