Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GÖTEBORG MAJORNA 222:2 - husnr 1, SK TAUBEHUSET

 Byggnad - Beskrivning

sk TAUBEHUSET (akt.)
Historik
År 1796 uppfördes byggnaden som bostadshus och huvudkontor för Varvet Kusten.
I bottenvåningen på det hus som idag kallas Taubehuset fanns varvskontoret där de nya skeppen ritades. År 1893 ledde konkurrensen från ångfartyg av järn till att Varvet Kusten, med sina segelfartyg i trä, fick läggas ned. Två år senare köptes området av Göteborgs stad som hyrde ut det till olika verksamheter.

Huvudkontoret var fram till 1930-talet rödmålat med svarta, tjärade ytterdörrar. Enligt ett besiktningsprotokoll från 1798 hade undervåningen fyra rum varav ett var kontor, kök och två förstugor. Infarten till varvet gick genom en portgång i husets norra ände (i ursprunglig placering). På ovanvåningen fanns tre lägenheter med två respektive tre rum och kök, huset hade två trappuppgångar från vilka man även kom upp på vinden.

År 1906 flyttade familjen Taube in i huset och hyrde övervåningen för knappt 60 kronor i månaden.

År 1967 flyttades huset till sin nuvarande plats, ett arbete som sammanlagt tog en månad. Efter flytten inleddes en omfattande restaurering och modernisering av huset. Det mesta, utom timmerstommen, byttes ut. Takets tegelpannor återanvändes i den mån det var möjligt. Sanitära anläggningar installerades, vilket till viss del påverkade den ursprungliga rumsindelningen. De tidigare eldstäderna ersattes med radiatorer. Huset målades ljusgult istället för rött, för att bättre passa in i den nya omgivningen.

Evert Taube själv ansåg att det viktigaste med det gamla huvudkontoret var dess koppling till varvsnäringen. Evert skänkte 1962 ett antal föremål till huset, bland annat den luta han använde vid sina konserter. Ett litet museum över Evert Taube iordningställdes i Taubes kammare. I rummet finns också möbler och saker som tillhört familjen Taube.

Idag används byggnaden som bostad och föreningslokal. I huset finns också de museala delarna med Taubes kammare och varvsrummet, i det senare finns en utställning över Varvet Kusten.

Källa: Byggnadsminnesförklaring av det s.k. Taubehuset, Länsstyrelsen Västra Götaland