Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOLNA HAGA 2:1 - husnr 67, HAGA TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

Södra Roslags domsagas tingshus (inakt.), haga tingshus (akt.), HAGA TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING -
Tingshuset i Haga är uppfört i en våning under ett väldigt säteritak som reser sig som en huva över den förhållandevis låga byggnadskroppen och rymmer hela två vindsvåningar. Huset vilar på en hög granitsocken och har en rektangulär, nästintill kvadratisk grundplan med utskjutande hörnpartier. Säteritaket är valmat och täckt med svart plåt, de slätputsade fasaderna som ursprungligen var avfärgade i vitt, är idag gula och artikuleras med lisener och barockinspirerad stuck. Den sydvästra frontfasaden är monumental till sin utformning. Entrépartiet markeras genom en kraftfull (naturstens?) portal krönt av en paradbalkong som bär två enorma stenlejon. Ovan balkongen välver sig en frontespis i en rundad båge och släpper in ljus genom ett stort småspröjsat fönsterparti. Hörnpartierna som vetter mot sydväst är också rikt utsmyckade med stuck och har försetts med gavelkrön.

Rumsdispositionen i byggnaden följer i stora drag en traditionell tingshusplan från tiden. Salen är belägen i husets mittdel och nås genom dubbeldörrar från en vänthall strax innanför porten. En märkvärdighet är att det mellan salen och vänthallen finns ett litet, fönsterlöst utrymme på var sida om pardörren. Ventilationsgaller har infogats i väggen som skiljer utrymmena från tingssalen. Hur utrymmena har använts är okänt.

Från vänthallen leder en trappa till övervåningarna och ytterligare dörrar till mindre kontorsrum som ligger vid salens sidor. Byggnaden har moderniserats och byggts om vid flera tillfällen. Den senaste omdaningen gjordes i samband med att Strålningsinstitutet flyttade därifrån och ersattes av en mäklarfirma. Då fanns planer på att avlägsna rättens bord från 1952 och att ta upp flera dörrar. Vid detta tillfälle fanns arrestlokalen i källaren och åhörarläktaren i salen bevarade. Färgtrappor gjordes bland annat i salen. Dokumentationen från arbetet torde finnas vid Statens fastighetsverk.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1997-09-16