Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TIERP BJÖRN 1:1 - husnr 2, BJÖRNS FYR

 Byggnad - Beskrivning

Björns fyr (akt.)
2000-01
Historik
Under riksdagen 1856-1858 inkom flera motioner om fyrar och då bland annat på Björnklippan. Riksdagen beslutade att en fyr skulle uppföras och Förvaltningen för sjöärendena fick i uppdrag att inkomma med ritningar och kostnadsförslag, vilka snabbt godkändes. Fyrplatsen projekterades av fyringenjören C. F. Carlsson under ledning av överfyringenjör Gustav von Heidenstam.

På platsen uppfördes ett kombinerat fyr- och bostadshus med en lanternin på taket innehållande en siderallampa. För attt undvika sammanblandning med de närbelägna fyrplatserna Eggegrund och Örskär byggdes även ett fristående fyrtorn av trä, cirka 8,5 meter högt, också med en siderallampa inom lanternin. Fyrplatsen anlades åren 1858-1859 och fyrarna tändes första gången natten mellan den 28 och 29 september 1859. Det dubbla fyrljuset på Björn kallades snart för "björnögonen" av de sjöfarande.

Fyr- och bostadshuset uppfördes av timmer på en fotmur av tuktad sten medan lanterninen vilade på resningsvirke. Timmerstommen panerlades och rödfärgades ett år senare. Det fristående fyrtornet uppfördes med en regelstomme klädd med brädor som rödfärgades. Tornet vilkade på en fotmur av tuktad sten. Lanterninerna till båda fyrarna, av smitt och gjutet järn, tillverkades av C. W. Gelertzén i Stockholm. Byggnaderna försågs med spåntak.

Under 1880-talet övergick man från spåntak till papptak på huvudbyggnaden.
1889-1890 togs fyrlanterninen på bostadshuset ned och den fristående fyren släcktes. I stället byggdes ett elva meter högt fyrtorn av trä på gjuten sockel vid byggnadens ena gavel med en linapprat av fjärde ordningen. Det fristående tornet togs ur drift men fick stå kvar som sjömärke till 1919 då det revs.
1919 togs delar av ytterpanelen bort på gamla fyr- och bostadshuset, vilket i stället kläddes med leantegel och puts. Dessutom erhäll huset ett bislag med två ingångar.
1955-1956 byggdes en ny cirka 25 meter hög betongfyr med en mindre linsapparat inom en åttakantig fyrkur. Fyren ritades av fyringenjör Stig Bandel. Det gamla fyrtornet vid husgaveln revs 1959.
1968 automatiserades fyren, varpå fyrplatsen avbemannades.
1999 erhöll fyren solcellsdrift med bibehållande av linsen.