Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TANUM KANEBO 1:115 - husnr 9002, SALTSKÄR, BÅK

 Byggnad - Beskrivning

Saltskär, båk (akt.)
2003-06
Historik
Saltskärs båk utanför Hamburgsund på västkusten är Bohusläns märkligaste båk och unik i sitt slag. Hon (ty så benämns den berömda båken av bohuslänningen) beskrivs i en liten skrift som en "förelaga till det franska Eiffeltornet". Även om likheten med det berömda tornet i Paris kanske inte är påfallande så var författaren till skriften ändå på rätt spår när det gäller den gamla damens ursprung. Hon är nämligen förr i Frankrike och var från början inte alls tänkt för att stå på en klippa i Bohuslän, vilket också förklarar hennes märkliga utseende som både vad gäller materialval och konstruktion avviker från andra sjömärken. I en liggare för sjömärken i Lotsstyrelsens arkiv på Riksarkivet finns en notering med blyerts i marginalen vid Saltskärs båk: "Stommen är af jern förfärdigad i Frankrike och efter att användas fyrfartyg."

Den fyrkantiga stommen fanns alltså i Lotsstyrelsens förråd och var tillverkad för att användas till ett fyrfartyg. Möjligen hade konstruktionen tjänat detta syfte i Frankrike. I Sverige användes den i alla fall inte till något fyrfartyg. Istället försågs hon med klänning i form av bräder och ett huvud av bandjärn innan hon fick sin ställnig som båk på en klippa strax söder om Hamburgsund. Den ovanliga konstruktionen måste på grund av sin höjd stöttas med rundjärnstag för att klara den hårda nordvästen på bohuskusten.

Att hon kom att kallas "Saltskärs käring" finns det flera teorier om. Begreppet "käring" förekommer ibland som beteckning på sjömärke, men då handlar det ofta om ett mindre kummel. Mera sannolikt är att det är utseendet som är bakgrunden till hennes namn. Det finns dock också en del spektakulära gissningar om att en ovanlig kvinna och vrakplockerska som bodde i närheten inspirerat befolkningen till benämningen. Hur som helst heter båken idag Saltskärs Käring i Sjöfartsverkets register.

Båken är cirka 11,5 meter hög och svartmålad. Den uppfördes 1882 och vari början av 1980-talet i så dåligt skick at något måste göras. Sjöfartsverket övervägde att gjuta in henne i betong, vilket resulteradei att ortsbefolkningen bildade föreningen Saltskärs Kärings Vänner 1984. Genom föreningens idoga arbete kunde en helikopter 11 november 2003 lyfta ut en nygjord, identisk båk till platsen. Så där står hon nu, varmgalvaniserad och försedd med fem lager epoxy för att kunna hålla i minst ytterligare 100 år.

KÄLLA: Sjömärken; vägvisare och kulturminnen. Johnny Söderlund, 2007.