Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VETLANDA DOMAREN 1 - husnr 1, VETLANDA TINGSHUS

 Byggnad - Beskrivning

VETLANDA TINGSHUS (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset är uppfört i två våningar av rött tegel och vilar på en hög stensockel. Det tegelklädda sadeltaket har djupa valmningar åt sidorna, en detalj som orsakade viss kritik vid invigningen. I frontfasaden mot gatan ligger de två symmetriskt placerade entréerna som skiljs åt av tingssalens höga fönster. Entréerna nås via höga stentrappor. I den ena entréns stenportal står "Kansli" i överstycket och i den andra "Tingssal". Tingssalen som löper tvärs igenom byggnaden kunde alltså nås från allmänhetens utrymmen via den ena entrén och från domstolspersonalens utrymmen via den andra.

Tingssalen är idag (1998) bevarad till sin form och används som utställningslokal. Salen har dubbel takhöjd och i taket finns synliga tvärgående bjälkar och på båda kortsidor höga smala fönster. Vid invigningen upptogs en tredjedel av salen av ett podium som avgränsades med ett ekskrank (Vetlanda nya tingshus säte för Njudungs domsaga I: Smålands Folkblad, 1938.03.19). Podiet var belagt med ekparkett och det övriga golvet med Tiletexplattor. Väggarna i salen var målade i en gulgrå ton och taket "hållet i en varm, röd färgton"(Rättskipningen i Vetlanda i svunna tider: Ett apropå till tingets flyttning till Eksjö I: Vetlanda-Posten 7/8-1975) Det fanns sittplatser för 60 personer vilket var beräknat med hänsyn till den vanliga publiktillströmningen. Vestibulen hade fått ett golv av marmor. Enligt journalisten som beskrev och recenserade byggnaden i Smålands-Posten bar byggnaden "en prägel av att det är ett gediget arbete som utförts, alltifrån den stabila stensockeln till de kopparklädda skorstenarna".

I källaren finns det gamla arkivet kvar, vilket används av museet. Dessutom finns några celler i vilka de tunga metalldörrarna med titthål har bevarats. Cellerna är belägna mot trädgården och nås via en särskild entré på baksidan. På baksidan av tingshuset står det gamla klocktornet kvar med tillhörande tingsklocka.

I Riksantikvarieämbetets arkiv, ATA, finns sex exteriörbilder arkiverade från inventeringen 1971

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-27, Vetlanda nya tingshus säte för Njudungs domsaga I: Smålands Folkblad, 1938.03.19, Rättskipningen i Vetlanda i svunna tider: Ett apropå till tingets flyttning till Eksjö I: Vetlanda-Posten 7/8-1975