Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HÄRJEDALEN DOMAREN 9 - husnr 2, SVEGS TINGSRÄTT

 Byggnad - Beskrivning

SVEGS TINGSRÄTT (akt.)
Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, BYGGNADSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset i Sveg ligger i hörnet Fjällvägen - Brogatan, i utkanten av centrum. Tomten är vidsträckt och utmärks av stora gräsmattor som sluttar ner mot Ljusnan. I öst-västlig längdriktning ligger tingshuset och i vinkel vid dess västra sida, kanslihuset som vänder gaveln mot Fjällvägen. Välskötta trädgårdsgångar och rabatter sköts om av vaktmästaren vid domstolen.

Tingshuset är byggt i en våning med inredd vind. Mittpartiet markeras av en frontespis, tre fönsteraxlar bred, och en veranda som löper genom båda våningsplanen. Ovanför tingssalsfönstren på husets södra sida finns en motsvarande balkong i andra våning. Husets fasader är ljust gråputsade och vindskivor och listverk vita. Sadeltaket är klätt med tegel- eller betongspannor, sannolikt betong. Husets rumsindelning är en variant av den sexdelade planen. Som nämndes tidigare finns flera entréer. Tre entrédörrar är placerade mitt på den norra fasaden. Den mittersta leder direkt till andra våningens bostadsvåning, den östra är allmänhetens ingång till salen och den västra nämndens entré. Ytterligare en ingång till bostadsvåningen ligger på den östra gaveln där det finns ett utanpåliggande trapphus. Från allmänhetens förstuga leds besökaren antingen in i väntrummet eller in i salen. Väntrummet har en eldstad och möbler som den nuvarande lagmannan har köpt in begagnade. Innanför väntrummet ligger advokatens och åklagarens två rum, de når således salen utan att passera allmänhetens väntrum eller förstuga.

I salen sitter rätten vid den västra kortsidan vid ett svängt täckt bord. Tidigare satt de med ryggen mot fönsterraden. Ett draperi som hänger i en böjd kornisch bakom rätten, sattes upp för att förbättra akustiken. Rättens bord härrör från 1967 års renovering då det inköptes från Nordiska Kompaniet. I övrigt har man ersatt de gamla med moderna stolar och bord i salen. Golvet är lagt med ny parkett eller liknande.

I väggen bakom rätten finns en dörr som leder nämnden till ett umgängesrum med pentry. Mot framsidan finns ett överläggningsrum med porträtt av tidigare häradshövdingar och i nämndens förstuga hänger gamla fotografier. Det är möblerat med ett äldre ekbord och tillhörande stolar. Bland annat står i detta rum en äldre häradshövdingestol med Härjedalens landskapsvapen inskuret i ryggen.

Enligt Nils Bromé, författare till "En bok om Sveg och Härjedalen", var rumsindelningen ungefär densamma som idag. Det rum som idag används som väntrum fungerade som övernattningsrum för nämndemännen och var därför möblerat med sex väggfasta dubbelsängar, tre i rad vid golvet och tre nära taket. Vid varje dubbelsäng fanns också en liten hylla med plats för snusdosa, pipa och andra småsaker. Enligt Bromée hade varje nämndeman med sig ett matskrin och ibland en nubbeflaska (Bromée, 1974, s171 ff). I rummets inre del fanns en spishäll där maten till nämndemännen lagades. På den västra gaveln fanns kök och ett större matrum. Denna beskrivning stämmer väl överens med Westerlunds ritning.

På tingshusets ovanvåning fanns en häradshövdingebostad som inte togs i bruk förrän 1912. Fram till dess hyrdes våning ut som privatbostad åt familjen Bromé. Kring sekelskiftet 1900 fanns i byggnaden, även Svegs telegrafstation och en privat skola.

Kanslibyggnaden är rektangulär till formen och uppförd i två våningar. På byggnadens västra sida skjuter en mindre huskropp ut, byggd i en våning och med de för häkten karaktäristiska små gallerförsedda fönster i fasaden mot söder. Utrymmet är sedan länge ombyggt till arkiv. Kanslibyggnaden har putsade mörkgula fasader med breda vita listverk och gråmålade fönsterbågar, ett formspråk som var vanligt på 1920-talet. Interiören är ombyggd vid flera tillfällen.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 2003-10-01, Bromée, Nils: "En bok om Sveg och Härjedalen", Östersund 1974