Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster STOCKHOLM BLÅVINGEN 4 - husnr 1

 Byggnad - Beskrivning

2006-11-15
Historik
Blåvingen 4 byggdes ursprungligen som barnkrubba i anslutning till AB Stockholmshem barnrikehus, uppförda i slutet på 1930-talet. Daghemmet var avsett för 40 barn och innehöll spädbarnsrum, isoleringsrum, två leksalar som också kunde användas dels som matsal och sovsal, slöjdsal samt kök och personalbostäder. Barnkrubban utnyttjades främst av barn från barnrikehusen men även andra barn hade möjlighet att ta del av verksamheten. Barnkrubban tog emot ca 30-40 barn dagligen, men det fanns också möjlighet till barnpassning efter stängningsdags eftersom personalen bodde i barnstugan. Förutom inskrivna barn kunde man ta emot barn för tillfällig passning, så kallade "timbarn". Huset även känt som att vara en av Stockholms första ungdomsgårdar. Följande kvarter byggdes som barnrikehus (AB Stockholmshem), Nattsländan 2 och 3, Guldbaggen 1, Spindeln 1 samt Blåvingen 3. Sedan 2004 har verksamheten upphört och byggnaden används som flerbostadshus.

Barnrikehus byggdes med statliga lån för "mindre bemedlade barnrika familjer". Lånereglerna var ett resultat av ett delbetänkande från den bostadssociala utredningen som kom 1935. Lånen gavs till kommunerna mot att de i egen regi eller genom bostadsbolag uppförde bostadshus för barnrika familjer. Bostadsbolagen fick även bidrag för att kunna reducera hyrorna. Ett av villkoren för lånen var att lägenheterna skulle ha en minimistandard om två rum och kök samt varm- och kallvatten. Barnen skulle ha tillgång till lekplatser och i de större kvarteren skulle daghem finnas. 1947 ändrades de statliga låne- och bidragsreglerna och byggande av särskilda barnrikehus upphörde. Mellan åren 1936 och 1948 färdigställs 12 100 lägenheter i barnrikehus i landet.

I Stockholm uppförde de allmännyttiga bostadsbolagen AB Familjebostäder och AB Stockholmshem barnrikehus mellan åren 1935 och 1947. De första barnrikehusen stod färdiga i oktober 1936 i Kristineberg, i. kvarteret Humlan 5 i Hammarbyhöjden och i kvarteret Körsbärskärnan på Östermalm. Byggandet av barnrikehus var intensivt åren före andra världskriget och 1939 hade AB Familjebostäder byggt 324 bostäder och AB Stockholmshem 1641. Stockholmshems byggnadsverksamhet var fram till 1943 helt inriktad på renodlade barnrikehus.

Bostäder för barnrikafamiljer mfl, AB Stockholmshem, Stockholm 1939
Haste Hans, Barnrikehus- ett kapitel i svensk bostadspolitik, Familjebostäder, Stockholm 1986
Stockholmshem 1937-1987, Stockholm 1987