Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SKÖVDE SKÖVDE 4:321 - husnr 1, SANKTA HELENA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SANKTA HELENA KYRKA (akt.)
2002-09-10
Exteriörbeskrivning
SANKTA HELENA KYRKA - Sankta Helena kyrka uppfördes under medeltiden, men exteriören fick sin nygotiska prägel 1890. Kyrkan består av ett långt och brett långhus, femsidiga korsarmar med portaler mot norr och söder, tresidigt avslutat, vidbyggt kor i öster, smalare torn med frontoner och vapenhus i väster, femsidiga sidokapell nordöst och sydöst om koret samt mellan korsarmarna en polygonal takryttare med frontoner. Mellan de symmetriskt placerade, spetsbågiga fönstren finns strävpelare. Även tornet har i norr och söder små femsidiga utbyggnader mot kyrkans västgavlar.
FASAD - Sandstensfasaden är avfärgad grårosa och spritputsad med ristad kvaderstensimitation. Långhuset har under takfoten en profilerad, putsad gesims. Fasaden varieras genom strävpelare i samtliga vinkar utom i sidokapellen. Pelarnas övre del vinklar av och blir smalare. De avslutas vid långhusets respektive tvärskeppens takfot med en fronton, prydd av en fransk lilja av järn.
Tornfasaden bryts horisontellt av en profilerad gördelgesims med kopparklätt takutsprång i höjd med långhusnocken samt av en gesims under frontonerna. Den övre gesimsen utgörs av en list samt profilering med skulpterat tandsnitt. På varje fronton är en svart urtavla med guldfärgade romerska siffror och visare. Urtavlan är placerad i en kvadrat under tre spetsbågiga, smala nischer.
På östra delen av nordfasaden har en igenmurad, medeltida valvbåge vid sockeln lämnats oputsad. Troligen har valvet samband med Sankta Helena gravrum, som varit beläget ungefär här. På norra korsarmens östfasad är en bronsskulptur av Sankta Helena i en nisch i brösthöjd. Skulpturen från 1950 är gjord av Astri Taube. Även vid södra långhusfasadens västra hörn har ett stycke fasad lämnats oputsad närmast sockeln. Denna mur är kvar sedan 1700-talets kyrka. Sockeln av slipad, röd kalksten är något smalare upptill. Fönster och dörrar har ristade kvaderstensimiterande omfattningar.
PORT - Kyrkans huvudingång i väster från 1838 utgörs av en pardörr av ek. Vardera dörrblad pryds av 2 x 6 kvadratiska, nedsänkta speglar, dekorerade med var sitt grekiskt kors i cirkel. Den rektangulära dörren har ett ljusinsläpp i form av ett halvrunt rosettfönster. Dörr och ljusinsläpp omges av en skulpterad, rundbågig portal av med klassicistisk, dorisk omfattning av röd kalksten. Portalomfattningen är rektangulär med dubbla, perspektiviskt placerade sidopilastrar och profilerat, rakt överstycke med skulpterad fris med triglyfer (räfflade plattor) och droppar.
Den romanska, inåt konande perspektivportalen i norr flyttades 1888 till nuvarande placering i norra korsarmen. Porten, som är från 1200-talet, kallades tidigare björnporten, numera lejonporten p.g.a. de två skulpterade lejonen vid välvningens anfanger. Lejonet i öster håller en människa och det i väster en vädur i klorna. Kapitälbanden pryds av skulpterade vinblad och ax. Pardörren har på varje dörrblad två vegetativa järnbeslag. Den rundbågade dörren av vertikala brädor har vegetativa smidesbeslag. Framför porten ligger en kalksten. Sydportalen av sandsten är troligen från 1700-talets slut och består av en inåt konande perspektivportal. Den rundbågade dörren av vertikala brädor har vegetativa smidesbeslag och en kalksten framför. Utbyggnaderna mellan tvärskepp och kor har vardera en rektangulär port med vegetativt smidesbeslag. Till varje dörr leder en kalkstenstrappa.
FÖNSTER - Långhuset har i nord - respektive - sydfasaderna två fönster väster om tvärskeppet och ett fönster öster om tvärskeppet. Tvärskeppen har på fyra av de fem sidorna vardera ett fönster. I det tresidiga koret finns ett fönster på varje sida. De höga, spetsbågiga fönstren är försedda med masverk av sandsten. Varje fönster är indelat i tre höga, smala lufter. Ovanför varje sidoluft finns en liten rund spröjs.Vissa av fönstren avdelas i mittpartiet av en horisontell sandstensbjälke med reliefdekor i form av spetsbågar med blommor.
Över syd - respektive och nordportalen sitter ett rikt spröjsat rosettfönster. Tornet har mot norr respektive söder ett smalt, spetsbågigt fönster i läktarhöjd. Härovan finns på varje sida ett dubbelvälvt fönster samt överst tre stycken tätt sittande ljudgluggar. Tornets nordfasad har ett rosettfönster i läktarhöjd. De små femsidiga sidokapellen har ett smalt fönster med tre lufter på varje sida. Koret samt de båda tvärskeppen har ett triangulärt takfönster vardera.
TAK - Långhus - kor har tegeltäckt sadeltak, valmat i väster. Även sidoskepp och femsidiga utbyggen har valmade sadeltak. Torn och takryttare har torntak, täckta med kopparplåt av storplåtsformat. Tornet kröns av spira med förgylld tupp och takryttaren med spira.