Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Luleå kn, TJÄDERN 16 ST JOHANNESLOGEN

 Anläggning - Värdering

st johanneslogen
1/22/18
Motivering
Kulturhistorisk värdering

Byggnaden är läsbar genom fasadens utformning. Den arkitektoniska utformningen ger byggnaden karaktär och med viss kännedom kan man hänföra den till strax före 1930. Man får en bild av hur den ambitiösa arkitekturen kunde utformas för tiden och hur norra stadsdelen mot hamnen kunde te sig i skala och placering. I Luleå är byggnaden ett landmärke även om den inte är öppen för allmänheten, utan det är tack vare utformningens tilltalande och pregnanta framtoning och platsen i norra hamnen.
Byggnaden med fasadens utformning är kännetecknande för hur den svenska 1920- talsklassicismen utvecklades mot 1930-talet och blev alltmer avskalad. Byggnaden har stor relevans som representant för intressanta stilperioder i svensk 1900-talsarkitektur och den är ovanligt väl utförd. Interiören är mer traditionellt utförd, med gedigna material.

Byggnaden representerar också en del av föreningslivet med Frimurarnas och andra logers period av manifestation utåt i byggnadsverk. Under slutet av 1800-talet och framåt blomstrade föreningslivet och utvecklades starkt och logelokaler byggdes i allt större utsträckning. Byggnadskonsten generellt utvecklades både stilmässigt och i takt med att välfärd kom fler till del och tekniska innovationer togs i bruk. S:t Johanneslogen i Luleå är också ett exempel på logens utveckling i takt med samhällets och byggnadskonstens utveckling.

Skäl för Länsstyrelsens beslut

Av 3 kap 1 § Kulturmiljölagen framgår att Länsstyrelsen får förklara en byggnad som byggnadsminne om den har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.
Länsstyrelsen bedömer att S:t Johanneslogen har stora kulturhistoriska värden och mycket väl speglar de arkitekturtrender som gällde under 1920-talet och övergången mot funktionalism. Frimurarlogen är också ett exempel på föreningslivets och logernas utveckling och särskilt hur de manifesterade sig i logebyggnaden. Det är en del av civilsamhällets längre historia om hur man har bildat och verkat i intresseorganisationer.
Källa: Beslut om byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Norrbotten, 2018-01-22, dnr 432-5512-2614