Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, ARKÖ 1:5 ARKÖ BÅK

 Anläggning - Värdering

arkö båk
12/8/21
Motivering
Utifrån ett byggnadsminne ska det vara möjligt att berätta något viktigt om länet och dess historia. Det kan handla om brytpunkter i historien, samhällsförändringar, sociala strukturer, ekonomiska förutsättningar med mera.
Arkö båk utgör ett välbevarat sjömärke som berättar om äldre tiders sjöfart. Den 20 meter höga båken står som en symbol för den östgötska skärgårdseglingen. Båken berättar tillsammans med Svarta Utterklabbens båk och Viskärs fyr och lotsutkik om en segelled som kan föras tillbaka till medeltid. Genom sin autenticitet, konstruktion och specifika utformning är båken en viktig del i berättelsen om sjöfarten utmed den svenska kusten. Båkens konstruktion är en källa till kunskap om den teknik och de material som kännetecknar äldre tiders båkar. Genom påbyggnad, fasadmaterial och färgsättning har den fått sin speciella karaktär vilket gör den både representativ och unik, något som kännetecknar flera sjömärken. Färgsättningen och fasadbeklädnaden utgör specifika karaktärsdrag. Eternitplattorna representerar ett av det tidiga 1900-talets nya byggmaterial. Det salufördes som underhållsfritt och vädertåligt. Arkö båk har varit av betydelse för bevakningen av skärgården såväl under första som andra världskriget. En av målsättningarna i bevarandearbetet är att utgå från det utseende båken hade på 1940-talet.
Ur ett regionalt perspektiv tillskrivs Arkö båk ett högt värde som den enda bevarade båken av sitt slag i länet. I en inventering av sjömärken utmed den svenska kusten utförd i början av 2000-talet bedöms fyra sjömärken i Östergötland som särskilt värdefulla varav Arkö båk utgör en.
För dagens fritidsseglare är båken ett viktigt landmärke samtidigt som den står som en symbol för äldre tiders skärgårdssegling. De många inskriptionerna och klottret på insidan av båkens panel minner om båkens roll i svenskt försvar under 1900-talets båda världskrig men också om enskilda besökare som tagits sig upp i det svårnådda sjömärket.
Sammantaget anser Länsstyrelsen att Arkö båk har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och att en byggnadsminnesförklaring är väl motiverad.
Källa:Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Östergötland, 2021-12-08, dnr 432-6744-2012