Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, VÄSTERGÖTLAND 24 VÄSTERGÖTLAND 24

 Anläggning - Värdering

Västergötland 24
6/21/18
Motivering
Västergötland 24 utgörs av synnerligen väl bevarade bostadshus med innergård tillkomna i skilda tider, men i dag främst präglade av borgerligt bostadsskick vid 1800-talets mitt. Ägarlängden visar att fastigheten har ägts av välbeställda borgare.
Byggnadernas utformning är utförda i tidens nyklassicism med symmetriskt ordnade fasader med klassiska element i form av fönsteromfattningen och listverk. Bostädernas storlek varierade. Mot Götgatan fanns stora paradvåningar, medan flygeln och huset mot Repslagargatan rymde lägenheter med tre - fyra rum och kök. Någon enstaka lägenhet var mindre. De större lägenheterna innehöll rum av skilda storlekar för de olika behov av representation, privatliv och tjänstefolk som behövdes i den borgerliga familjen.
Hela fastigheten har ett högt kulturhistoriskt värde som rymmer flera berättelser. Den berättar om hur bostadsbebyggelsen växte på malmarna. Byggnaderna representerar med sin bevarade planlösning och fasta inredning den borgerliga bostaden i Stockholm och visar hur bostadshus byggdes och utformades under 1700- och 1800-talen. Planlösningen med de olika rummen för olika funktioner och olika storlek kan berätta om levnadsvillkor för män, kvinnor och barn, för herrskap och tjänstefolk. Trots moderniseringar har denna karaktär bevarats i så hög utsträckning att en byggnadsminnesförklaring är väl motiverad. Den bevarade kullerstensbelagda gården med gångar av gatsten mellan husen med uthus samt den till största delen rekonstruerade trädgården med lusthus, planteringar och staket är väsentliga för det kulturhistoriska värdet och för förståelsen för ett borgerligt bostadsskick vid 1800-talets mitt.
Fastigheten Västergötland 24 utgörs således inte bara av välbevarade byggnader utan är en komplett miljö där även interiörerna och innergård till stor del bevarats. De har därmed ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde, vilket motiverar en byggnadsminnesförklaring.