Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, DJURGÅRDEN 1:1 MANILLASKOLAN

 Anläggning - Värdering

Manillaskolan
8/20/15
Motivering
Dövstumskolan har en lång historia på platsen. Dess 200 år vid Manilla, med en successiv framväxt av den skolmiljö vi ser idag, innebär en långvarig obruten tradition. Manillaskolan är en viktig symbol för den förändrade och förbättrade situationen för döva och blinda under 1800- och 1900-talet.

Ur ett nationellt perspektiv är Manillaskolan ensam i sitt slag. Den är landets första institut för undervisning av döva och tidigare även blinda. Det bidrog till att bana väg för olika specialinrättade institutioner för olika kategorier av elever under följande decennier och behöll själv hela tiden sin starka ställning.

Manillaskolans grundare Per Aron Borg är internationellt erkänd som en av dövstumundervisningens främsta förgrundsgestalter.

Den monumentala huvudbyggnaden märker ut sig i Södra Djurgårdens mer småskaliga högt värderade villabebyggelse. Den enhetliga färgsättningen med byggnader i främst gula nyanser och delvis grönt bidrar till att området visuellt hålls samman och framstår som en välbalanserad miljö. Skoltomtens grönska och terrassering bidrar med en värdig inramning till de klassiskt gestaltade byggnaderna.

Huvudbyggnadens nuvarande planlösning skiljer sig endast marginellt från den ursprungliga. Våningsplanens varierade originalutförande betingat av olika funktioner är tydligt läsbar även med dagens disposition. Viktiga element i planlösningen är systemet med långa korridorer, vilka ger möjlighet till sikt genom byggnaden. Välbevarad är även planlösningen som berättar om de många personalbostäder som inrymdes i huvudbyggnaden. Alla trapphus är bevarade och finns i anslutning till korridorsystemen.

En stor del av husets ursprungliga fasta inredning finns bevarad. Den utgörs framför allt av snickerier – socklar, bröstningar, foder, dörrar, paneler i fönstersmygar, överljusfönster – profilerade taklister i stuck och inte minst dekorativa gjutjärnsdetaljer. Dessa byggnadsdetaljer visar på den höga kvalitén i 1860-talets byggande.

Huvudbyggnaden har en representativ entréhall. Den samspelar med exteriören genom en klassicistisk inredning med dekorationsmålade pelare, valv och väggfält. Kyrksalen, som upptar två plan i mittenflygeln, får ljus från fönster i två nivåer. I koret finns tre blyinfattade bemålade fönster, vilka var med på Stockholmsutställningen år 1866.

Gymnastikhuset uppvisar en högklassig arkitektur i väl avvägd nyrenässans. Den är i en närmast skulptural solitär som trots någon mindre fasadförändring är mycket ursprunglig i sin gestaltning. Den höga kvalitén i byggnadens utförande visar på dåtidens syn på gymnastikens stora betydelse för unga.

Slöjdbyggnaden rymmer ännu lokaler för slöjd är exteriört välbevarad. Den representerar en enklare bruksarkitektur med sparsmakad, harmonisk utsmyckning. Tillsammans med det vidbyggda förrådet samspelar det estetiskt väl med gymnastikbyggnaden.

Trots flera ombyggnationer och en sentida rekonstruktion av ena långsidan är det f d avträdet i sin nutida gestalt en viktig del av anläggningen som helhet. Huset har en genomarbetad arkitektur i det sena 1800-talets schweizerstil med lövsågade snickerier i gavelspetsarna.

Det grönfärgade trädgårdsförrådet är den enda idag bevarade delen av Manillas tidigare viktiga trädgårdsanläggning.