Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, UTTERN 1 KONSTAKADEMIEN

 Anläggning - Värdering

Konstakademien, KONSTAKADEMIEN
6/1/16
Motivering
Konstakademiebyggnaden är, i jämförelse med andra samtida byggnader i landet avsedda för konstnärlig verksamhet, ett unikt byggnadshistoriskt dokument. [...] Byggnadens exteriör från om- och tillbyggnaden under 1890-talet är huvudsakligen välbevarad. Den rymmer flera kulturhistoriskt värdefulla beståndsdelar tex inredningar, rumssamband, rumsvolymer och enskilda byggnadsdetaljer såväl dekorativa som tekniska och praktiska från flera perioder. De av byggnadsminnesbeslutet skyddade delarna av byggnaden visar tydligt olika delar av byggnadens funktion, utsmyckning och uppdelning. Byggnadsminnet omfattar även skydd för kvarvarande delar av Sparreska och Meyerska palatsen som genom donationen kom att utgöra grunden för akademiens första fasta institutionsbyggnad.
Kopplingen mellan Konstakademiens uppkomst som utbildningsinstitution för Stockholms slotts återuppbyggnad och akademiens sedermera betydelsefulla roll i landets konst- och kulturliv är väsentlig. Donationen av fastigheten år 1775 kopplar också akademieverksamheten tydligt till kvarteret och delar av nuvarande byggnaden. Verksamheten har över tid direkt och indirekt genererat viktiga inslag i landets konstnärliga utveckling. Vid akademien bedrevs även landets arkitektutbildning under lång tid. Ur ett samhällshistoriskt perspektiv är byggnaden en symbol i huvudstadens stadsrum. [...]
Byggnadens yttre gestaltning gjorde den till en nationellt representativ företrädare för tidens institutionsbyggande, men kom samtidigt att representera den konservativa konstsyn akademien företrädde vid tidpunkten. Den har till del bevarad avläsbar fysisk uppdelning mellan akademieledning, akademipersonal, allmänheten, studenter och tjänstepersonal. Det gör den till ett illustrativt exempel på samtiden sociala uppdelning av samhället i stort.