Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Stockholm kn, SNÄCKAN 7 HOTELL SHERATON

 Anläggning - Värdering

HOTELL SHERATON
5/29/07
Motivering
Blått = Fastighet/fastigheter med bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i kulturminneslagen.

Hotell Sheraton, kv. Snäckan 7, är en byggnad med mycket stora arkitektoniska och arkitekturhistoriska värden. Det kända arkitektkontoret Ahlgren-Olsson-Silow gav anläggningen en tidstypisk utformning av högsta klass, som väl svarade mot hotellets funktion som det nya citys främsta hotell.

Ur en stadsbildsmässig synvinkel utformades byggnaden mycket medvetet så att den skulle bilda Nedre Norrmalms hörnsten och front mot det öppna stadsrummet utmed Stockholms ström och centralstationen. Volymerna och den mustiga färgskalan skulle svara mot Stockholms stadshus på andra sidan om Klara sjö, men även mot övrig bevarad äldre bebyggelse utmed Strömmen, såsom Centralpalatset och Rosenbad. För att förstärka det stadsbildsmässiga intrycket samkomponerades byggnaden med grannen i öster, kontorshuset i kv. Snäckan 8.

Hotellet berättar i helhet och detaljer om högt ställda ambitioner. Detta är ett av landets bästa exempel på hotellarkitektur av internationell klass från 1960-talet. Materialen är gedigna. Fasadernas keramikbeklädnad i IFÖ-chamotte (som glaserades i omgångar för att skapa en levande och varierad yta) ställdes mot koppar i fönsterpartier och bottenvåning. Ett mycket viktigt inslag, både ur arkitektonisk och stadsbildsmässig synvinkel, är hotellets monumentala arkad mot Tegelbacken. Arkaden har dessutom stora stadsbyggnadshistoriska värden som ett exempel på hur man i cityomdaningen var noga med att skapa trafik- och väderskyddade passager för fotgängarna som band samman de nya byggnaderna med omkringliggande gator och bebyggelse.

Hotellets välbevarade innergård med sin springbrunn och dekorativt placerade 1600-talsportal besitter stora arkitektoniska och konstnärliga värden. Gården utgör ett av Stockholms bästa exempel på 1960-talets hårt stiliserade landskaps- och trädgårdskonst. Gårdens kulturhistoriska värden kvarstår trots att den ursprungliga tårpilen idag är borta.

Snäckan 7 har stora samhällshistoriska värden. Hotellet visar vilken vikt stadens styrelse lade på att det i Stockholm nya hjärta etablerades stora hotell som kunde tillgodose behovet av boende för turister och för konferensgäster. Ur samhällshistorisk synvinkel utgör byggnaden även ett betydelsefullt exempel på hur de riktigt stora internationella hotellkedjorna nu började etablera sig i Sverige

Vid sidan av dessa övriga värden har byggnaden, liksom de flesta andra hus i Stockholms city från denna period, stora stadsbyggnads- och samhällshistoriska värden som ett exempel på hur de centrala delarna av Sveriges huvudstad på några få korta decennier helt och hållet omskapades till utformning och innehåll.

De stora förändringar som hotellets inre har genomgått, kanske framförallt när det gäller byggnadens viktiga entréhall och lobby, har haft negativa konsekvenser för byggnadens kulturhistoriska värden. Grundvärdena kvarstår dock fortfarande i de välbevarade fasaderna och i innergården.