Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lund kn, REVINGE 1:12 REVINGEHED

 Anläggning - Värdering

FO11, REVINGEHED, P7
8/16/21
Motivering
Miljön på Revingehed är ett resultat av drygt 120 års militärhistoria. Trots samhälleliga
och militära förändringar under 1900-talet har kasernområdet på Revingehed till stora delar bevarat sin enhetliga karaktär från slutet av 1800-talet. Speciellt den välbevarade tegelarkitekturen med dess utformning, material och färg är utmärkande.

Den miljö som skapats och bevarats har stora kulturhistoriska värden såväl ur ett lokalt som nationellt och militärhistoriskt perspektiv. Det omgivande heden söder om lägret utgör den äldsta delen av övningsfältet. Heden är en viktig del av kulturmiljön på Revingehed och dess funktion som övningsfält är intakt än idag. Heden innehar även betydande naturvärden och uppvisar en varierande flora och fauna med sällsynta arter, och är även rik på natur- och upplevelsevärden.

Revingehed har framförallt ett stort kontinuitetsvärde, där den ursprungliga övergripande verksamheten fortfarande finns kvar. Flera av byggnadernas ursprungliga funktioner såsom förläggningsbaracker, mässar och sjukhus är fortfarande bevarade medan andra byggnader har ändrat funktion, som smedjan och arresten. Dessa byggnader innehar dock viktiga symbolvärden och speglar inte bara den ursprungliga verksamheten utan även hur området kontinuerligt har förändrats i takt med samhällets och försvarsmaktens förändringar. Byggnaderna har också pedagogiska och militärhistoriska värden som förmedlare av regementets historia och utveckling.

De fem förläggningsbyggnaderna är uppförda efter typritningar för beväringsbaracker
för 400 man. Denna typ uppfördes vid många av mötesplatserna under åren 1870-1900 för att möta de ökade hygieniska kraven. Förläggningsbyggnaderna på Revingehed är exteriört mycket välbevarade, medan interiören har förändras efter behov. Byggnaderna är intressanta ur ett militärhistoriskt perspektiv, som typbostäder, men speglar även beväringens historia. Byggnaderna ingår i ett tydligt rumsligt sammanhang som ”front” mot heden som ger stora miljömässiga värden.

Övriga skyddade byggnader är till det yttre välbevarade och berättar om sin funktion som förråd, arrest, smedja etc. Mässarna innehåller även interiörer av kulturhistoriskt värde.

Kasernområdet på Revingehed karakteriseras främst av den enhetliga arkitekturen med stora arkitektoniska och byggnadshistoriska värden. Med sin konsekventa utformning i gult och rött tegel speglar byggnaderna väl Skånes dekorativt rika tegelbyggande under 1800-talets andra hälft. Omsorgen i fasadutformningen är påtaglig, även för enklare byggnader som exempelvis förråd, där de olika byggnadsdelarna effektfullt framhävs genom användandet av utskjutande lisener, fönsteromfattningar, takgesimser och hörnkedjor. Husen visar på ett effektivt och rationellt byggande liksom ett kvalitativt hantverk. Användandet av rött och gult tegel skapar även ett tydligt gestaltningsmässigt samband mellan byggnaderna. Den enhetliga arkitekturen skapar tillsammans med det omkringliggande grönområdet en väl sammanhållen miljö med stora miljöskapande värden. Karaktären av anlagd park är tydligast och bäst bevarad framför mässarna med träd, trädgrupper, buskar och spår av anlagda gångvägar.

Välbevarad är också strukturen från den ursprungliga planen för området. I planen finns en tydlig struktur med axlar och rum. Byggnaderna är strikt placerade i sydost-nordvästlig riktning, parallellt med en genomgående tidigare landsväg och förläggningsbyggnaderna och mässarna sluter anläggningen mot heden. Den tidstypiska planen utgår från rådande planideal där de hygieniska kraven var grundläggande för byggnadernas placering med tillgång till solljus och frisk luft. Trots att nya byggnader uppförts inom lägret finns betydande värden kvar i parker, vegetation och gångsystem.
Källa: Revidering av skyddsbestämmelser, 2021-08-16, dnr RAÄ-2021-1087