Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, KULLERSTAD 1:11 KULLERSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

KULLERSTADS KYRKOGÅRD, KULLERSTADS KYRKA
4/13/05
Motivering
KULTURHISTORISK BEDÖMNING
Kyrkan, likboden, klockstapeln och kyrkogården utgör tillsammans med de f d administrativa byggnaderna såsom prästgården, skolan, lärarbostaden, klockarbostaden och ålderdomshemmet en samlad, ålderdomlig by- och kyrkomiljö med stora kulturhistoriska värden.

Kyrkogården
Den kulturhistoriska bedömningen kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.

Kyrkobyggnaden
Kullerstads kyrka byggdes eventuellt redan på1100-talet och är en tidstypisk romansk sockenkyrka med vitputsat rektangulärt långhus och smalare kor under brant spåntäckt sadeltak. Romanska kyrkor med rakslutet kor var ovanligt och förekom främst i östra delen av länet, och idag utgör Kullerstads kyrka Östergötlands enda kvarvarande exempel. Putsrester på vinden visar att fasaden sannolikt varit putsad redan från början. Med undantag av senare upptagna fönster, varav flera troligen är original, och nytt vapenhus har inga större förändringar skett. Sydportalen är bevarad, och det finns även spår av en ursprunglig fönsteröppning samt troligen en västportal. Kyrkorummet täcks av låga stjärnvalv sannolikt från 1500-talet, av vilka det inte finns många bevarade i stiftet. Den medeltida takstolen finns kvar ovan valven. Vid en restaurering 1917 togs det medeltida kalkmåleriet fram på triumfbågen och i koret. Dopfunten och möjligen även altaret tillhör kyrkans äldsta period, övrig inredning har tillkommit successivt. Predikstolen från 1650-talet och bänkinredningens luckor är exempel på hög hantverksskicklighet. Värda att uppmärksamma är korets bevarade sakramentsskåp samt korgolvets gravhällar från 1600-talet som påträffades under golvet.

Sammanfattning
Kullerstads kyrka har en småskalig romansk karaktär, och är ett ovanligt väl bevarat byggnadsverk från medeltiden. Det medeltida murverket, takstolen, stjärnvalven och övriga medeltida byggnadsdetaljer som triumfbåge, portalomfattning och fönsteröppning utgör värdefulla byggnadshistoriska dokument.

Interiörens medeltida kalkmåleri, dopfunt, altare och sakramentsskåp har höga kulturhistoriska värden.

Den senare tillkomna inredningen såsom läktarbarriär, bänkar, och altarring skapar ett enhetligt kyrkorum och är viktiga för kyrkorummets gestaltning. Predikstolen är utförd med stor hantverksskicklighet.

Den välbevarade klockstapeln från 1600-talets mitt är en av länets äldre klockstaplar.