Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Norrköping kn, DAGSBERG 3:4 DAGSBERGS KYRKA

 Anläggning - Värdering

DAGSBERGS KYRKA, DAGSBERGS KYRKOGÅRD
5/2/07
Motivering
Kyrkbyn med kyrka, gravkapell, kyrkogård, gårdsbebyggelse och skolbyggnader representerar ett sockencentrum i dominerande läge med av skiftena relativt opåverkad, tät bebyggelse. Kyrkbyn utgör område av riksintresse för kulturmiljövården.
Kyrkogården
Gravkapellet, som sannolikt har medeltida ursprung, präglas av den omfattande ombyggnad som skedde 1916 efter ritningar av arkitekt Gustav Linden och har stora byggnadstekniska och arkitektoniska värden.

En kulturhistorisk bedömning av kyrkogården redovisas i separat rapport efter avslutad kyrkogårdsinventering.
Kyrkobyggnaden
Dagsbergs kyrkas exteriör domineras framför allt av de omfattande ombyggnader som skedde under 1770- och 1780-talen, då långhuset förändrades och tornet nybyggdes. Kyrkans exteriör karakteriseras dock av tre tidsperioder, det f d vapenhusets trappstegsgavel vittnar om den medeltida byggnadsepoken, tornet med sin karakteristiska svängda tornhuv från den omfattande om- och nybyggnationen i slutet av 1700-talet och ytskikten visar på restaureringsidealen omkring 1960. Stora delar av kyrkans murverk härstammar från medeltiden och utgör en viktig kunskapskälla om medeltida byggnadsteknik.
Kyrkans interiör präglas framför allt av den omfattande renoveringen som utfördes av arkitekt Kurt von Schmalensee 1958-1963. Bland kyrkans fasta inredning och specifika inventarier bör framför allt Pehr Hörbergs altartavla nämnas, vilken har stora konsthistoriska värden och även är intressant ur ett regionalt perspektiv. Även predikstolen, dopfunten med sin ovanliga bevarade bemålning och de stora skulpturerna, som förvaras i gravkapellet, har stora konsthistoriska värden.

Sammanfattning
• Den högt belägna kyrkan har ett mycket framträdande läge i landskapet. Kyrkan, gravkapellet och kyrkogården utgör tillsammans med bybebyggelsen och de f d skolbyggnaderna och ålderdomshemmet en kyrkomiljö med höga kulturhistoriska värden, som vittnar om kyrkplatsens tidigare betydelse som sockencentrum.

• Kyrkan präglas idag med stor tydlighet av tre större byggnadsperioder; den medeltida stenkyrkan med bl a det bevarade f d vapenhuset, 1700-talets om – och nybyggnad och Kurt von Schmalensees omfattande omgestaltning på 1960-talet.

• Kyrkan har ett flertal specifika inventarier och fast inredning av högt kulturhistoriskt värde, såsom predikstolen, altartavlan, dopfunten med bevarad bemålning samt de mycket ovanliga, stora skulpturerna föreställande Tron och Hoppet.

• Kyrkans medeltida murverk, spåren efter valvslagningen, portaler och övriga medeltida byggnadsdetaljer utgör ett värdefullt historiskt dokument.