Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Varberg kn, HUNNESTAD 22:1 HUNNESTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

HUNNESTADS KYRKA
11/16/06
Motivering
HUNNESTADS KYRKA är belägen på medeltida kyrkplats centralt i Hunnestad, sydost om Varberg. Församlingshemmet är inrymt i en äldre rödmålad skolbyggnad (1867-68, tillbyggd 1913) öster om kyrkan. Prästgården (1845) tillbyggdes 1967 med expedition och arkiv. Byggnaden är idag privatbostad.

Kyrkogården kringgärdas av en kallmurad stenmur som genombryts av två smidesgrindar med klivstättor intill. Kyrkogårdsmuren kantas av äldre träd, planterade 1884. Från muren och fram till huvudingången följs gången av höga rundklippta vintergröna buskar.

Kyrkans byggnadshistoria är oviss, men långhuset innefattar möjligen medeltida partier. Den nuvarande kyrkans föregångare eldhärjades 1846 men återuppfördes, troligen på gammal grund, 1848 efter ritningar av arkitekt Carl Gustaf Blom Carlsson. Kyrkan om- och tillbyggdes 1882-83 efter ritningar av arkitekt Fredrik Ekberg. Då fick korpartiet sin nuvarande utformning och tornet i tillkom. Den nuvarande stenkyrkan består av ett rektangulärt långhus med halvrunt korutsprång åt öster samt torn med lanternin och spira i väster. De vitputsade fasaderna genombryts av rundbågiga fönsteröppningar med gjutjärnsfönster och långhuset täcks av ett sadeltak med zinkplåt i fjälltäckning. Den välbevarade exteriören sedan 1882-83 har klassicerande stildrag.

Interiören präglas till stor del av ombyggnadstiden 1882-83 med återhållen gotik. Det vitputsade kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv och korutsprånget av ett hjälmvalv. Koret markeras med en kraftig triumfbåge och sakristian är belägen bakom ett korskrank. Stora delar av den fasta inredningen från 1883 är bevarad; altaret, altaruppsatsen, predikstolen, korskranket, psalmnummertavlor samt troligen altarringen, orgelläktaren och den öppna bänkinredningen. Dopfunten av trä i nygotisk stil tillkom 1897. Orgelfasaden härrör från 1898 och är ritad av Stockholmsarkitekten Fritz Eckert. Trägolvet i kyrkorummet är troligen ursprungligt. 1923 målades en stjärnhimmel i kortaket, vilket övermålades 1954 med bibliska motiv av konstnären Joël Mila. Altarkrucifixet i trä av Eric Nilsson i Harplinge är senare tillkommet. Läktarunderbyggnader skapades 1988.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrkogårdens murar, smidesgrindar, klivstättor och trädrader.
- Det medeltida murverket utgör i sig ett omistligt historiskt dokument.
- Den välbevarade exteriören och interiören sedan 1882-83.
- Ursprungliga gjutjärnsfönster och portar.
- Den fasta inredningen från 1800-talet.
- Takmålningarna i koret av Joël Mila.