Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Härjedalen kn, LINSELL 4:7 LINSELLS KYRKA

 Anläggning - Värdering

LINSELLS KYRKA
12/31/06
Motivering
Linsells kyrka i trä byggdes 1778 på en ny kyrkplats. Ursprungligen saknade kyrkan torn men detta tillbyggdes redan 1792. Kyrkan är en god representant för de mindre kyrkor som uppfördes i brytningstiden mellan rokoko och nyklassicism i slutet av 1700-talet och bevarar i hög grad sin karaktär från denna tid. Kyrkan fick dock den nuvarande utvändiga färgsättningen i vitt på 1860-talet.

Interiören är ljus och domineras av en färgsättning i vitt, blått och grått. Pilastrarna som delar in långhusets väggar är ovanliga i kyrkoinredningar i Jämtland och Härjedalen. Interiören har genomgått flera renoveringar och delvis ombyggts under läktaren. Bänkinredningen har moderniserats, fönstren i koret försetts med antikglas och inredningen har målats om vilket påverkat den ursprungliga karaktären. 1700-talet sätter dock sin prägel på kyrkorummet genom att den fasta inredningen i form av altaruppsats, predikstol, korbänkar, bänkinredning och läktare är bevarad.



Att särskilt tänka på vid sidan av grundkraven i förvaltning och skötsel av kyrkan:

Kyrkogårdens tydliga avgränsning mot omgivningen genom staket av gjutjärn

Kyrkans föga förändrade exteriör sedan slutet av 1700-talet

Den rikt utformade västportalen.

Den fasta inredningen från slutet av 1700-talet och början av 1800-talet

I ett av tornutrymmena finns äldre dörrar, bänkinredning, lyktor, spån och fönster bevarade och i källaren finns det gamla pannor kvar från det tidigare värmesystemet.

Dopängeln som skänktes av byggmästaren 1780-81.