Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skara kn, STENUM 6:1 STENUMS KYRKA

 Anläggning - Värdering

STENUMS KYRKA
10/14/05
Motivering
KYRKOMILJÖN -Stenums kyrka har ett högt läge i skogsbygd, och omges av en kyrkby med bland annat hembygdsgård och före detta skola. Kyrkplatsen är medeltida.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Den högt belägna kyrkogården är något terrasserad i syd- och västsluttningen och inramas av en kallmurad stenmur samt av en trädrad. Huvudingången utgörs av en rikt utsirad smidesgrind mellan stenstolpar. På kyrkogården finns även grusgångar, en gravtumba, en liggande gravhäll, en obelisk och flera grusgravar med stenram, bland annat ett kvarter öster omkoret.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Stenums kyrka uppfördes 1867 efter ritningar av Ludvig Hawerman. Den stora kyrkobyggnadens sparsmakade exteriör med rundbågiga öppningar representerar det sena 1800-talets nyklassicistiska ideal med eklektiska inslag i form av en lanternin med nygotisk spira, spetsigt torntak och torngluggar.
Interiören präglas av byggnadstidens nystilsideal. Det välbevarade kyrkorummet har ett tredingstak med fältindelning samt orgelfasad, altare, predikstol, läktarbröst med fyrpassdekor, altarskrank kors från byggnadstiden. Den ursprungliga altarringen förändrades, liksom bänkinredningen, såväl 1925 som 1952. I samband med 1950-talets renovering byggdes även en läktarunderbyggnad och kyrkan fick sannolikt sin nuvarande altartavla och dova färgskala. Från den föregående kyrkan har bevarats en medeltida dopfunt, en dörr från 1630 och en altaruppsats från 1700-talet, nu förvarad på långhusväggen.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkan är belägen på medeltida kyrkplats i en sammanhållen by - kyrkomiljö.
- Kyrkans föga förändrade exteriör representerar 1800-talets stora, nyklassicistiska kyrkor med historiserande inslag.
-Interiörens prägel av byggnadstidens ideal och bevarad ursprunglig inredning -Dopfunt från medeltiden, dörr från 1600-talet och altaruppsats från 1700-talet
-Kyrkogårdens stenmur, smidesgrindar, grusgångar, terasser och äldre gravvårdar