Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skara kn, SKALLMEJA 24:1 SKALLMEJA KYRKA

 Anläggning - Värdering

SKALLMEJA KYRKA
10/14/05
Motivering
KYRKOMILJÖN - Skallmeja kyrka ligger väl synlig på medeltida kyrkplats invid ån Dofsan. Den lilla kyrkbyn, med bland annat en före detta skola, omges av milsvitt odlingslandskap.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkogården inramas av en jämn, kallmurad stenmur av huggna block och av en trädrad. Ingångarna utgörs av smidesgrindar mellan stenstolpar. Bland gravbeståndet från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal finns en vård i form av en järnurna och en sten utformad som bokrulle. Anläggningen innehåller även ett kvarter med grusgravar, omgärdade av stenramar, ett stenkors från 1600 - eller 1700-tal samt grusgångar. Kyrkogården utvidgades 1952 mot söder. Mellan det yngre och det äldre området finns en terrass.
KULTURHISTORISK KARAKTERISTIK OCH BEDÖMNING - Kyrkan uppfördes 1868 som ersättning för en medeltidskyrka på samma plats. Byggnaden är en representant för 1800-talets eklektiska salkyrkor. Ett karakteristiskt drag är det spetsiga det spetsiga gaveltornet. Under takfoten är en geometrisk gesims och i den rakt avslutade östra korets gavelröste ett rundfönster. Skiffertaket tillkom vid Anders Rolands renovering 1913.
Interiören har bibehållit sin klassiserande prägel genom bevarat flackt tunnvalv, altarring, predikstol och läktare samt en arkitektoniskt uppbyggd altaruppsats som innesluter ett förgyllt mantelkors. Bänkarna från ca 1900. Färgsättningen är från 1968. Från den föregående kyrkan har bevarats en medeltida dopfunt, ett triumfkrucifix, några senmedeltida skulpturer, en altaruppsats från 1700-talet och de två kyrkklockorna, varav en medeltida.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ i förvaltning och användning av kyrkan och kyrkomiljön:
- Kyrka och kyrkogård är belägna på medeltida kyrkplats i en mindre kyrkby.
- Kyrkans välbevarade eklektiska exteriör
- Skiffertaket utgör ett regionalt särdrag
-Fönstrens diagonala spröjsning
- Interiörens klassiserande prägel
- Den välbevarade inredningen med mantelkors från 1868
- Medeltida dopfunt, triumfkrucifix, skulpturer och kyrkklocka från den äldre kyrkan.
- 1700-talets altaruppsats
- Kyrkogårdens stenmur, trädrad, smidesgrindar, grusgångar, grusgravar och äldre gravvårdar.