Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Lidköping kn, OTTERSTAD 2:2 OTTERSTADS KYRKA

 Anläggning - Värdering

OTTERSTADS KYRKA
8/19/03
Motivering
KYRKOMILJÖN - Otterstads kyrka och ett närbeläget sockenmagasin har ett framträdande läge på ny kyrkplats i Kållands odlingslandskap. I kyrkbyn ingår bland annat sockenmagasin, skola och hembygdsgård.
KYRKOANLÄGGNINGEN - Kyrkan omges av en mindre, delvis terrasserad kyrkotomt, delvis inramad av en stenmur och i övrigt av häckar. En allé leder fram till kyrkporten. Väster om landsvägen ligger en större begravningsplats med bland annat grusgångar, smidesgrindar, enstaka 1800-talsgravar och ett gravkapell från 1915.
KULTURHISTORISK KARAKTÄRISTIK OCH BEDÖMNING - Otterstads kyrka uppfördes 1854, efter ritningar av arkitekt Albert Törnqvist. Kyrkans exteriör karakteriseras av byggnadstidens eklektiska ideal, med klassicistiska former och västportal och medeltidsinspirerad fasadutsmyckning.
Läktaren är troligen bevarad från byggnadstiden och altartavlan är från 1896. Såväl 1100-talsdopfunten som predikstolen i barock är hämtade från rivna medeltidskyrkor i socknen. I vapenhuset är en liljesten. Det tunnvälvda, ursprungligen nyklassicistiska kyrkorummet präglas i övrigt till stor del av förändringar under 1900-talets senare del.
ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ vid vård och förvaltning av kyrkan och dess anläggning
-Kyrkans framträdande läge i landskapet och byn.
-Kyrkan är en god representant för de stora, stilimiterande kyrkor som uppfördes under slutet av 1800-talet.
-Skiffertaket ugör ett regionalt särdrag.
-Bevarad inredning från medeltid, 1600-tal och 1800-tal.
-Vapenhusets liljestenen
-Kyrkogårdens gravkapell, grusgångar, smidesgrindar, allé och äldre gravvårdar.