Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Kramfors kn, STYRNÄS KYRKOJORD 1:3 STYRNÄS KYRKA

 Anläggning - Värdering

STYRNÄS KYRKA
12/31/06
Motivering
Styrnäs kyrka är en välhållen och välbevarad salskyrka av Tegnértyp. Den bär tydliga klassicerande drag som kännetecknar den förra hälften av 1800-talet. Dess magnifika höjdläge över det ångermanländska landskapet invid Ångermanälvens nordöstra strand bidrar starkt till upplevelsen av kyrkoan-läggningen. Den är mindre än Ytterlännäs nya kyrka, som uppfördes ungefär samtidigt och med likartad form på andra sidan älven, samt kortare, robustare, och enklare i sitt utförande.

Exteriört karaktäriseras den tydligt av sin uppförandetid, troligen med undantag för färgsättningen, samt det sentida korrugerade plåttaket.

Interiörens något asketiska drag framhäver korväggens dekormåleri, skickligt utförd av den i stiftet välkände hälsingen Olof Hofrén vid uppförandetiden. Även detta är ett tidstypiskt arbete i grisailleteknik.

I övrigt bär långhuset spår av kyrkans tre renoveringsinsatser. Bänkarna är från 1909, de strama och enkla väggarmaturerna från 1953 och utbyggnaden under läktaren från 1998. Samtliga tycks dock väl ha underordnat sig 1800-talets uppförandeepok så att upplevelsen av denna inte gått förlorad.

ATT SÄRSKILT TÄNKA PÅ I FÖRVALTNING OCH SKÖTSEL AV KYRKAN:

*Kyrkotomtens natursköna miljö
*Kyrkobyggnadens välbevarade 1800-talskaraktär exteriört
*Korväggens grisaillemåleri inklusive altarmålningen som är en av tre bevarade av Hofrén
* Inredningen i originalskick av Olof Hofréns hand ex.vis altarring och altaruppsats, predikstol, de ovala nummertavlorna som flankerar altarbordet, läktarbarriär, troligen även orgelfasaden samt korets pardörrar med överstycken.
*Thurdins bänkar från 1909
*Hökerbergs originella lampetter