Stäng fönster Åmål kn, ÅMÅL 4:8 NYGÅRDS KRAFTVERK

Historik
Åmålsån som ger kraft åt Nygårds kraftverk ligger har en lång historia. Ån har utnyttjats sedan 1600-talet, bland annat av Forsbacka järnbruk. På en karta från 1696 finns en kvarn vid Trollebol, drygt två kilometer uppströms Nygårds kraftverk. Utöver detta finns i en karta från 1723 en kvarn och en stamp beskrivna vid ett dämme invid Hammaren cirka en kilometer uppströms. Andra uppgifter finns även om hammare, spinneri, väveri och tegelbruk.

På platsen där Nygårds kraftverk nu ligger fanns i kartan från år 1723 en kopparhytta och kvarnar. Platsnamnen Kvarnholmen och Kvarnbacken finns noterade och där finns dammar på samma plats som nuvarande kraftverk.

Den äldsta delen Nygårds kraftverk har varit en kvarn. Denna byggnad uppfördes 1906. Det är i denna del som generatorn och reglerutrustningen finns. År 1952 ägde en stor förändring rum. Det var då som Åmåls stads elverk lät bygga om kvarnen med nya vattenvägar och en ny underbyggnad för den turbin som då installerades. I markplanet inreddes ett kontrollrum, som på 1960-talet kom att bli en övervakningscentral för Åmål stads elverks samtliga kraftverk – Nygård, Korsbyn, Hanefors och Kallskog. Utöver detta byggdes den stora ställverksbyggnad, som idag huvudsakligen används som förråd.

Källor:
Länsstyrelsens webbGIS-karta