Stäng fönster Svenljunga kn, HURRÅSEN 1:4 ÅSTAFORS KRAFTVERK

Historik
Fallet vid Åstafors betjänade i äldre tid Risa kvarn. Kvarnen är utmärkt på en karta från 1816 rörande Åstarps by skogs och utmarker. På en laga skifteskarta från 1859 förefaller en såg vara utritad på norra sidan om ån på platsen där senare en textilfabrik uppfördes.

Marken på norra sidan om ån, mitt för Risa kvarn, såldes enligt ett köpebrev den 8 december 1875 till Anders Josef Larsson, en av grundarna av Strömsbergs Bruk. På den häradsekonomiska kartan från 1890-1897 är platsen betecknad med Strömsberg Yllefabrik. I ett besiktningsprotokoll från 1890 rörande flottningen på Assman omnämns en fabrik med tillhörande vattenverk vilken inte var i gång. År 1895 anlades AB P G Larsséns Trikåfabrik. Vid Risa kvarn på åns södra sida fanns vid samma tid en såg och
en kvarn.

Omkring 1910 hade trikåfabriken ca 70 anställda och ett stort antal maskiner som drevs med vattenkraft. Här fanns också två generatorer för elektrisk belysning. Tillverkningen bestod vid denna tid huvudsakligen av bomullsunderkläder. Senare kom byggnaden att inrymma ett ullspinneri.

År 1913 blev nybildade Svenska Förenade Trikåfabriker ny ägare till trikåfabriken. Företaget bildades genom en fusion av ett stort antal företag. Verksamheten vid Åstafors var knuten till textilindustrin i närbelägna
Uddebo. Samma år såldes en del av Risa kvarns egendom på södra sidan av ån, omfattande ett markområde med därtill angränsande vatten och grund i Assman, damm- och brobyggnader samt skog, bostadshus och en sågverksbyggnad. Köpare var Carl Eiserman, Gustaf Rydin och Petrus Skoglund. Den förstnämnde var Svenska Förenade Trkåfabrikers första VD (företaget blev senare känt som Eiser).

Några år senare uppfördes på den gamla kvarntomten en kraftstation för trikåfabrikens elförsörjning. Enligt uppgift skedde detta 1916. Samma år levererade Finshyttans Bruk i Filipstad en ny turbin till AB Sveriges Förenade Trikåfabriker. Ett samtida foto visar en tegelbyggnad på den södra sidan om ån med sadeltak och ett tillbyggt turbinhus ut mot vattnet samt en ränna i trä.

Genom en vattendom meddelad den 10 juli 1925 erhåll Svenska Förenade Trikåfabriker tillstånd att dels uppföra en ny dammbyggnad och bygga om och till befintlig kraftstation med tillhörande tilloppsränna samt fördjupa avloppskanalen, i enlighet med ett förslag upprättat av AB Vattenbyggnadsbyrån, dels upprensa ett stråk i Assman mellan Åstafors och Strömsfors. Genomförandet lär enligt uppgift emellertid ha dröjt fram till
1930-talet. Sedermera byggdes en ny damm. Vilka förändringar som eventuellt skedde avseende kraftstationen är inte känt.

Åstafors kraftverk är upptaget i en förteckning över elektriska anläggningar i Älvsborgs län 1926 med en installerad generatoreffekt på 286 kVA för produktion av likström. Fallhöjden angavs till 3,8 meter.

Spinneriet var i gång fram till 1963. Därefter vidtog en verksamhet inriktad mot sovsäckar vilken varade under några år. Fabriksbyggnaden tjänade senare som lager under en period innan den revs en bit in på 2000-talet.

Åren 1964–1965 skedde en om- och utbyggnad av kraftverket som vid denna tid var privatägt. Såväl turbinsumpen som kraftstationen byggdes till. En befintlig generator kom att ingå även i den nya kraftstationen som en av två generatorer. Den tillkommande turbinen lär ha flyttats till Åstafors från
Ljungafors i utkanten Svenljunga där ett nytt kraftverk uppfördes några år in på 1960-talet. År 1980 såldes kraftverket till kommunala Kinds Energiverks AB som sedan tidigare ägde Björsdamms kraftverk. Senare övergick ägandet till Vattenfall.