Stäng fönster Svenljunga kn, HURRÅSEN 1:4 ÅSTAFORS KRAFTVERK

Historik
Redan 1857 köpte Anders Josef Larsson, grundaren till bland annat Strömsfors bruk, fallrätter och mark vid Åstafors där senare Anders Josefs son anlade AB PG Larséns Trikåfabrik 1895.

Fallet vid Åstafors har tidigare används för att driva den närbelägna Risa kvarn. På historiska kartor från 1874 kan man se att det tidigt fanns både kvarn och såg på platsen där textilfabriken senare uppfördes.

Vid 1900-talets början byggdes, på norra sidan Assman, ett kraftverk ägt av AB PG Larséns trikåfabrik för elförsörjningen i fabriken. Fabriken togs 1913 över av Svenska förenade trikåfabriker under ledning av Carl Eiserman. Företaget bytte senare namn och gick under varumärket Eiser.

Omkring 1910 fanns i fabriken cirka 70 anställda och tillverkning bestod främst av bomullsunderkläder. Fabriken uppfördes ursprungligen som en trikåfabrik men kom att användas som ett ullspinneri. Verksamheten i fabriken vid Åstafors bedrevs fram till början av 1960-talet då det började gå allt sämre för den svenska textilindustrin.

Det galma kraftverket köptes in av Eiser 1916. Kraftverket användes under 1930-talet till att riva lump i för produktionen i trikåfabriken. Kraftstationen var ännu i bruk 2004 men då i Vattenfalls ägo.

Det kraftverk som idag finns vid Åstafors uppfördes runt 1964-65 av Carl Bengtsson, Tranemo. Enligt uppgift har det på platsen tidigare legat en mindre kraftstation, vilken den gamla generatorn återanvändes i det senare uppförda stationen.

”Den här kraftstationen som mer eller mindre nybyggdes 1964, togs i bruk 1965. Den har två turbiner och två generatorer. Det kommunalägda elbolaget Kind Energiverk AB köpte Åstafors kraftverk 1980, som senare såldes till Vattenfall och idag ägs av privata aktörer.

Källor:
Strömsfors bruk, En byggnadsinventering av ett brukssamhälle i Svenljunga kommun. Karin Lundberg, Regionmuseum Västra Götaland, 2004.
Vattenkraftinfo.se
Länsstyrelsens WebbGIS-karta. Häradsekonomiska kartan.