Stäng fönster Tranemo kn, BJÖRSDAMM 1:2 BJÖRSDAMMS KRAFTVERK

Historik
En kvarn, Gudarps mjölkvarn, flyttades på 1750-talet till en plats omkring 100 meter uppströms det nuvarande Björsdamms kraftverk. Kvarnägaren anlade även en såg i anslutning till kvarnen. Redan då dämdes ån upp och en dammsjö bildades uppströms. Denna var dock något mindre till ytan än den är idag.

Den dåvarande ägaren att utökade kvarnverksamheten, som han hade förvärvat 1807. Björsdamm kvarn och såg fanns kvar, och var i drift, tills hela anläggningen såldes till Tranemo Elektriska kraft AB 1918 då bolaget omgående uppförde omgående det befintliga kraftverket. De fick dämningsrätten godkänd 1925 och den gamla kvarnen och sågen lämnades åt sitt öde eller blev lagd under vatten.

Kraftstationen kördes igång med ett aggregat på 60 kilowatt. I början på 1920-talet utökades stationen med ytterligare ett liknande aggregat. Den senaste utbyggnaden i kraftstationen skedde 1958, då stationen fick sin nuvarande effekt.
Under 1980-talet genomgick regleringsdammen omfattande förstärkningsarbeten med betongpågjutningar på dammens uppströmssida, som en följd av läckage.

Källor:
Tidigare ägare samt noteringar under fältbesök