Stäng fönster Åmål kn, KRISTINEDAL 1:34 FRÖSKOGS KRAFTVERK

Historik
Fröskogs kraftverk byggdes 1952 på den plats där det enligt häradsekonomiska kartan tidigare fanns en kvarn under åtminstone 1800-talets andra hälft. I terrängen mellan dammanläggningen av natursten – som säkerligen härrör från den äldre kvarndriften – och det nuvarande kraftverket finns ett stenvalv och andra lämningar kvar av tidigare verksamhet.

Byggherre var Fengersfors Bruk AB och huvudprojektör var Hällaryd. Anläggningen är inte nämnvärt förändrad. För historik om Fengersfors Bruk AB – se separat tryckt rapport från 2013. Rapporten i sin helhet finns under länken ”dokument” här intill.

Sedan 1990-talet har en kontinuerlig upprustning och utveckling av Fengersfors industrimiljö pågått. Fengersfors bruk har 2015 av Svenska industriminnesföreningen utsetts till årets industriminne.

Motiveringen lyder: ”Fengersfors bruk i Åmåls kommun tilldelas utmärkelsen Årets industriminne 2015 för omvandlingen av en överbliven processindustri till en spännande arena för industrihistoria, konstnärligt skapande och företagande.”

Källor:
Fengersfors Bruk i utveckling, Eric Julihn, Bengt Spade och Bosse Lagerqvist (2013)